19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Krtoljani zaustavili „Bemax“

Grupa od tridesetak mještana Krtola blokirala je danas poslijepodne tek započete radove na izgradnji zajedničkog postrojenja za pečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor na lokalitetu Klačina. Postrojenje vrijedno 10,25 miliona eura gradi njemačka kompanija „WTE“ sa podizvođačima „Bemax“ i „Genex“ čiji su se radnici mirno povukli sa placa na kome su se pojavili nezadovoljni Krtoljani.

Mještane je posebno ogorčila činjenica da su izvođači radova, pripremajući gradilište, posjekli više destina stabala maslina od kojih su neke, prema tvrdnjama Krtoljana, bile stare i preko 100 godina.

„Glavni šumarski inspektor koji je prošle godine ovdje izlazio na teren tada je još kazao da se bez njegove saglasnosti odavde ne smije pomjeriti, a kamoli posjeći niti jedna maslina a vidite što su oni uradili. Mogli su makar povaditi te masline jer se cijena stotinjak godina stare biljke, kreće i po desetak hiljada eura, a ne ovako da ih sve posjeku. Ovo je samo nastavak hajdučije koju Opština Tivat i drugi investitori gradnje postrojenja za preradu otadnih voda, sprovode prema mještanima koji su vlasnici ovog zemljišta.“- kazao je Ivan Starčević koji je u ime MZ Krtoli na blokadi pružio podršku sugrađanima – vlasnicima nekoliko desetina hiljada kvadrata privatnog zemljišta na Klačini. On je kazao da su lokalne vlasti obmanule mještane kojima su obećale da će ih pravedno obeštetiti za oko 40-tak hiljada kvadrata zemlje.

Krtoli posječeni maslinjak
Krtoli posječeni maslinjak

Jedan od nekoliko destina vlasnika zemlje na Klačini, Ivo Meštrović kazao je da im je Opština Tivat ponudila 20 eura za kvadrat njihove imovine, ali da im do danas nije isplaćeno ništa. Mašine i radnici ipak su u međuvremenu, ušli u sporni kompleks, a a pravi vlasnici nisu o tome ni bili obaviješteni.

„Blokiraćemo radove dok nam se ne vrati naša imovina. Pozivamo nadležne inspekcije da dođu ovdje i konstatuju štetu nanesenu maslinama, kao i predstavnike Maslinarskog društva „Boka“ da se uvjere uništenje zasada koji možda jesu bili malo zapušteni, ali sigurno nisu bili napušteni.“- kazao je Meštrović.

Nezadovoljni Krtoljani večeras su zatražili i hitan prijem kod gradonačelnika Tivta Ivana Novosela sa kojim bi se trebali sastati sutra.

Najčitanije