13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kuća Andrića – Mjesto komunikacije kulturnih vrijednosti

House Andrić

Rekonstrukcija kuće Iva Andrića, preciznije građevinski dio radova, biće okončani do kraja novembra nakon čega počinje druga faza – opremanje i definisanje programskih sadržaja- rečeno je na današnjem, trećem sastanku partnera u projektu CoCo Tour, koji je održan u našem gradu.

Vodeći partner na projektu je Albanski razvojni fond, dok su ostali partneri Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, Opština Herceg Novi, Opština Trikaze (Italija), Organizacija Magna Grecia Mare (Italija), Opština Himara (Albanija) i pridruženi partner Agencija za zaštitu prirodnih područja (Albanija).  Organizator događaja je Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić u partnerstvu sa Opštinom Herceg Novi.

Šefica kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić podsjetila je da se projekat finansira iz pretpristupnih fondova EU, a svaki od partnera razvija projektne aktivnosti  vezane za formiranje tzv. eko muzeja.

-Rekonstrukcija kuće Ive  Andrića je jedan od najznačajnijih projekata koje Opština Herceg novi sprovodi, a koji se realizuje u skladu sa predviđenom dinamikom i odredbama partnerskog sporazuma –rekla je Kordić.

Ona je navela da će građevinski radovi biti završeni do kraja novembra, kada će kuća Nobelovca  biti dostupna  javnosti a nakon toga slijedi opremanje interaktivnog prostora i definisanje programskih aktivnosti vezanih za dalje funkcionisanje  Andrićeve kuće.

Endri Teta, član tima vodećeg partnera zadužen za tehnička projektna pitanja kazao je da je cilj  projekta  očuvanje, unaprijeđenje i promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa priobalnih područja kroz razvoj prekogeaničnog modela saradnje i mreže ekomuzeja primjenom pametnog i održivog turističkog menadžmenta u koji su uključene tri zemlje Albanija, Italija i Crna Gora.
Predsjednik opštine Stevan Katić  je istakao da je Co.Co. Tour  projekat od višestrukog značaja za naš  grad jer omogućava afirmaciju univerzalnih kulturnih vrijednosti. Osim toga, on uvodi različite inovativne, kreativne i moderne načine prenošenja priča i uključivanja članova lokalne zajednice u kreiranje nove turističko-kulturne ponude.

Zahvaljujući projektu Co.Co. Tour, kuća Iva Andrića pretvara se u mjesto komunikacije kulturnih vrijednosti, rekao je Katić.

Kuća Iva Andrića

–Herceg Novi ima tu posebnost da je u njemu živio jedini nobelovac sa naših prostora, pisac Ivo Andrić. On je ovaj grad odabrao za svoj dom i jedino mjesto gdje će, za svoga nemirnog vijeka, sagraditi kuću. Taj objekat godinama je bio zanemaren, zbog čega se Opština tokom protekle dvije godine ozbiljno posvetila njegovoj revitalizaciji i privođenju namjeni. Rekonstrukcija i oživljavanje sjećanja je zanimljiv i izazovan proces. On će osigurati da ovaj objekat zadrži autentičnost, a u isto vrijeme postane mjesto za stvaranje novih vrijednosti i doživljaja.   Kuća Nobelovca će biti mjesto sjećanja, ideja i umjetnosti, podjednako zanimljivo mještanima i brojnim turistima –rekao je Katić.

Dodatna vrijednost projekta , kako je istakao, je činjenica da on Herceg Novi i Crnu Goru povezuje sa partnerima iz Italije i Albanije, pod okriljem programa Evropske Unije.

-Za nas, kao Opštinu usmjerenu na jačanje saradnje sa drugim gradovima i povezivanje kroz projekte, od velikog je značaja biti dio ove priče-poručio  je predsjednik Opštine.

Kroz projekat CoCo Tour za rekonstrukciju Andrićeve kuće Opština Herceg Novi je obezbjedila oko 200 hiljada eura.

Najčitanije