8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kvarnerski dan turizma – u četiri godine turistički promet porastao za gotovo 30 posto

nagrade-turizam – foto riječanin – RTL

Kvarner i ove godine bilježi rekordnu turističku godinu, a stalno raste i u protekle četiri godine te je ove u odnosu na 2014. godinu zabilježen rast turističkog prometa od gotovo 30 posto, istaknuto je danas na Kvarnerskom danu turizma na kojem su dodijeljena i priznanja najuspješnijim turističkim djelatnicima s područja Primorsko-goranske županije. Na tradicionalnom skupu, kojega organizira Turistička zajednica Kvarnera, najuspješnijom destinacijom za ljetni odmorišni turizam proglašen je Mali Lošinj, a najuspješnija destinacija turizma zdravlja je Opatija. Nagradu za održivi turizam dobila je Javna ustanova Priroda – Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli. Najbolja kvarnerska plaža je Rajska plaža u Loparu, turistički događaj godine je Rabska fjera, a inovacija godine u turizmu Podvodni park Punat.

Direktor HTZ Kristjan Staničić, glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov također su u svojim obraćanjima izrazili zadovoljstvo turističkim rezultatima  i čestitali najboljim turističkim djelatnicima, institucijama i proizvodima na Kvarneru u 2018. godini.

Župan primorsko-goranski i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera Zlatko Komadina rekao je da je i ova turistička godina na Kvarneru bila rekordna. U prošle četiri godine turistički promet je stalno rastao te je ove u odnosu na 2014. zabilježeno povećanje turističkog prometa od gotovo 30 posto. U proteklom mandatnom razdoblju došlo je, osim povećanja noćenja na Kvarneru, i do znatnog povećanja broja putnika u Zračnoj luci Rijeka, istaknuo je Komadina.

Direktorica Turističke zajednice Kvarner Irena Peršić Živadinov posebno ističe veliko povećanje prometa u predsezoni, na što je utjecalo i brendiranje različitih segmenata turističke ponude na Kvarneru kao što su outdoor aktivnosti, gastronomska ponuda, zdravstveni turizam i slično. Sve to dovelo je i do sustavnog povećanja kvalitete smještaja i ponude na Kvarneru, kazala je.

Na Kvarnerskom danu turizma posebna priznanja za visoke obljetnice organiziranog turizma dobili su Novi Vinodolski, Crikvenica, Punat i Šilo, i to za 140, 130, 110 odnosno 90 godina turizma. Dodijeljene su i nagrade u akciji 22. Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku, kao i nagrade u kategoriji “Čovjek ključ uspjeha – djelatnik godine 2018.”.

Uz ostale, godišnju turističku nagradu “Anton Štifanić” dobio je vlasnik kampa Bor na otoku Krku Mate Mrakovčić, dok je posebno priznanje za poseban i trajan doprinos razvoju turizma dobio Ranko Vlatković, dugogodišnji direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Beču koji je ove godine otišao u mirovinu.

Izvor:Hina

Najčitanije