11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Lentrat ti je samo trenutak, a tu ljepotu treba zabilježiti i živjeti…

Đurica Nikolić

Danas smo ispratili dugogodišnjeg prijatelja i saradnika Đuricu Nikolića (1947 – 2021) na posljednji počinak, u Donjoj Lastvi.

Đurica je bio foto i kino amater, dokumentarista jednog vremena. Kamerom i objektivom fotoaparata zabilježio je brojne događaje u Boki Kotorskoj, ali i u Amsterdamu u kome je proveo radni vijek.

Kao veliki zaljubljenik u rodnu Gornju Lastvu i Boku Kotorsku, dokumentovao je ljude, krajolik, kamen, more, đardine, mlin, masline. Sve ono što je objektivom foto aparata i kamere zabilježio, bilo je još od najmlađih dana, kada je postao jedan od prvih članova, kasnije i predsjednik Foto kino i video kluba „Mladost“ koji ove godine slave šezdest godina postojanja.

Njegove izložbe fotografija u ljeto 2015. i 2016. u Domu kulture u Gornjoj Lastvi „Lentrati moje zbiljnosti“  i “Amsterdam u Gornjoj Lastvi“, izazvale su posebnu pažnju njegovih prijatelja i turista.

Na otvaranju izložbe “Lentrati moje zbiljnosti” pojavio se u nošnji Bokeljske mornarice.

„Ja sam se danas obukao u bokešku nošnju, zato što je tu moja loza, tu mi je i đede Đuro i prađede i svi. Svi su bili oficiri i barjaktari Bokeške mornarice. Ove fotografije koje su pred vama, nastale su prije četrdeset i više godina. Izložba predstavlja moj početak bavljenja fotografijom i onoga što sam zabilježio dok sam živio u Gornjoj Lastvi… “ – kazao je tada Đurica Nikolić.

Žednog Boke, prijatelja i druženja, sa aparatom oko vrata, mogli smo ga sresti, od ranih jutarnjih sati, u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Perastu, Luštici, Stolivu, Rosama, na pijaci, peškariji, fešti, konobi kako bi „lentratima“ bilježio život…

„Jer, prijatelju, lentrat ti je samo trenutak, a tu ljepotu treba zabilježiti i živjeti…“ znao je kazati na kraju dana.

Zbogom prijatelju Đurice!

Najčitanije