18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ležaljke u Herceg Novom od 6 do 100 eura, poskupjeli i hrana i piće

Herceg Novi – Foto konobakruso.me

Iako prema podacima Turističke organizacije u gradu trenutno boravi 14.487 gostiju, što je za 25 odsto više od ukupnog broja prijavljenih turista na isti dan 2021.godine, popunjenost plaža ne korespondira s brojem gostiju.

Većina zakupaca se još uvijek priprema za goste, jer, kako pojašnjavaju, veću popunjenost očekuju tokom jula. U ovom trenutku zakupci poštuju pravila Morskog dobra, ali cijene iznajmljivanja plažnog mobilijara variraju, negdje su ostale na prošlogodišnjem nivou, a na nekim plažama dosežu izuzuzetno visoku cijenu.

Za iznajmljivanje ležaljke potrebno je platiti od 6 do 100 eura. U luksuznom kompleksu Portonovi za prvi i drugi red ležaljki mora se izdvojiti 100 eura, za treći red 60, a za četvrti 50 eura. Na rivijeri su cijene nešto povoljnije, pa je za dvije ležaljke i suncobran potrebno izdvojiti između 5 i 14 eura.

Ukoliko se neko odluči za jednu ležaljku, ona će ga prosječno koštati 6 eura ili 60 eura za deset dana odmora.

Za četvoročlanu porodicu s prosječnim primanjima, čiji su kućni budžeti osiromašeni dvogodišnjom pandemijom, a zatim i ekonomskom krizom, riječ je o velikoj cifri, pogotovo ako se tome dodaju uvećane cijene parkinga i namirnica u prodavnicama.

Potrebno je imati u vidu da gosti Herceg Novog nisu visokoplatežni, a kada se cijenama ležaljki dodaju skuplji napici ili parče pice u odnosu na lani (velika kafa 1,50 eura, pivo 2 eura, koliko i sokovi, parče pice 1,70 eura), onda se može zaključiti da se cijene nisu upodobile ekonomskom statusu gostiju koji se najčešće opredjeljuju za Novi.

Zakupci kupališta kažu da su prilagodili plaže svim zahtjevima Morskog dobra. Ilija Vuksanović, jedan od zakupaca plaže u Zelenici, ističe da je njegova plaža stekla sve uslove i dobila rješenje za upotrebu i korištenje.

-Kao što vidite, oslobodili smo 50 odsto prostora, to je ovih tridesetak metara od plivališta Vaterpolo kluba “Galeb”. Cijene smo ostavili na prošlogodišnjem nivou, s obzirom na to da je Zelenika malo lošija zona u odnosu na one u Herceg Novom, tako da nemamo prostora da podižemo neke cijene. Problem predstavlja kvalifikovana radna snaga. Ove godine sam bio primoran da angažujem omladinu iz Zelenike. Sada u kuhinji imam dva maloljetna lica, jedan ima 17, a drugi 15 godina. Uklopili su se u sistem i hoće da rade. Bolje neko ko ne zna, a hoće, nego genijalaci koji neće da rade/ poručio je Vuksanović.

Slodan Radović Krušo, ugostitelj i zakupac plaže, kaže da su cijene plažnog mobilijara ostale na prošlogodišnjem nivou.

– Sve se to naravno može provjeriti kod naših momaka koji se bave naplatom. Dakle, za ležaljku je potrebno izdvojiti 6 aura, a za suncobran 4 eura. Kada je riječ o nedostatku kvalifikovane radne snage, to je zaista problem. Međutim, uspio sam naći kvalitetnu radnu snagu, ali bio sam prinuđen da dva mjeseca plaćam ljude koji nisu imali prostora da se uposle. Zaista je teško i skupo doći do kvalifikovane radne snage/ kazao je Radović.

/Ksenija Matović – Dan/

Izvor:Dan
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije