16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Lipskoj pećini očekuju posjećenost na nivou 2019. godine

Lipska pećina

U selu Lipa Dobrska, nedaleko od jezgra Cetinja, nalazi se jedinstveni speleološki dragulj. Otvorena za posjete 2015. godine, Lipska pećina domaćim i stranim turistima pruža nezaboravan doživljaj i bijeg od gradske vreve. Kao zaštićeno prirodno dobro, nezaobilazna je atrakcija za sve ljubitelje aktivnog odmora. Predivan pogled na okolna brda već se pruža sa parkinga lokaliteta, gdje posjetioce dočekuje ljubazno osoblje. Nakon što kupe ulaznice i informišu se o uzbudljivoj ekspediciji, gosti imaju priliku da kratko predahnu i probaju razne vrste domaćeg soka u obližnjem kafiću.

Direktorica marketinga i pomoćnica direktora turističkog preduzeća ,,Lipska pećina” Milena Raičević, upoznaje nas sa ponudom prve pećinske atrakcije u Crnoj Gori.

– Naša najpopularnija tura traje 60 minuta i počinje vožnjom vozićem. Vozić posjetioce vozi od parkinga do ulaza u Lipsku pećinu. Posjetioce dočekuje vodič. Sa vodičem obilaze speleološki objekat, ujedno dobijajući puno informacija o nastanku i istorijatu pećine – rekla je Raičević.

Lipska pećina

Raičević ističe da je pećina valorizovana u dužini od 600 metara. Skeće pažnju na činjenicu da je riječ o kompleksnom speleološkom sistemu i da veliki broj kanala nije ni istražen. Vode se održivom praksom i trude da ne pretjeraju sa eksponiranjem podzemnog objekta. Najvećim intezitetom rade tokom ljetnjih mjeseci, a razlog tome su klimatski uslovi i podneblje podložno sniježnim padavinama. Za realizaciju tura, zadužena su profesionalna lica.

– Naši vodiči dolaze sa prostora Prijestonice Cetinje. To su vodiči koji su obučeni za vođenje tura u speleološkim objektima. Njihov posao je zaista specifičan. To nije posao vodiča u otvorenom prostoru. Oni imaju i odgovornost da nekada vode posjetioce koji se po prvi put susrijeću sa speleološkim objektom ovakovog tipa. Ono što je ljepota njihovog posla jeste što strancima koji posjećuju zemlju predstavljaju naše najvrijednije lokalitete – objašnjava direktorica marketinga.

Angažovana kao vodičkinja, Jelena Perović već nekoliko godina upoznaje turiste sa zanimljivostima Lipske pećine. Kaže da ih najviše interesuje priča o pronalasku podzemnih kanala.

– Pećina je otkrivena sredinom 19. vijeka zahvaljujući psu koji je slučajno upao kroz jamu. Tada su mještani čuli lavež i misli su da se radi o pukoj jami. Nisu bili svjesni postojanja pećine, sve dok nisu odlučili da se spuste užetom, noseći za sobom baklje i fenjere. Posjetioci se raduju kada čuju da je pas preživio – kroz osmijeh priča Jelena.

Lipska pećina – foto Boka News

Otkriva da pećinske ukrase kreira voda koja sadrži kalcijum karbonat i velike količine minerala. Kada minerali ostanu na plafonu, tako se kreiraju stalaktiti koji su šuplji i voda teče kroz njih. Nakon toga, kapljica pada na tlo i formira stalagmite koji su deblje ispunjeni i rastu od poda ka vrhu.

– Takođe, štampamo naše mape gdje svaki posjetilac može da vidi 20 turističkih atrakcija u Crnoj Gori, tako da ovom prilikom promovišemo cijelu zemlju i savjetujemo ih šta mogu da posjete nakon pećine – ističe Perović.

Ni turisti ne kriju oduševljenje. Za Artema iz Jermenije, pećina predstavlja impresivno zdanje.

– Ovdje je stvarno interesantno i prelijepo. Sjajno iskustvo. Preporučiću svim prijateljima da posjete ovo mjesto – rekao je Artem.

Snimanje unutar pećine je zabranjeno, dok je fotografisanje bez upotrebe blica dozvoljeno. U turističkom preduzeću ,,Lipska pećina” podsjećaju da su najveću posjećenost zabilježili 2019. godine i da od ove ljetnje sezone očekuju veliki uspjeh. O terminima za posjete i cijeni karata, turisti se mogu informisati putem veb sajta lipskapecina.me. Svjesni da postoji prostor za unaprijeđenje i pametno iskorištavanje potencijala, nadaju se će Crna Gora u budućnosti više ulagati u ovu granu turizm

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije