15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljekovito bilje iz Hercegovine među najkvalitetnijim

Ljekovito Bilje

Ljekovito bilje iz Hercegovine je među najkvalitetnijim u BiH i šire, zahvaljujući podneblju na kome raste koje obiluje sa mnogo sunčanih dana i kamenom krečnjakom, izjavila je Srni tehnički direktor u preduzeću “Ljekobilje” iz Ljubinja Slobodanka Popović.

Popovićeva je navela da to preduzeće proizvodi više od 250 proizvoda koji su većinom organski sertifikovani i njima snabdijeva domaće tržište i izvozi čak i do Rusije i Kanade.

Ona je napomenula da je hercegovačko bilje izuzetno kvalitetno, a time i ljekovito, te dodala da je Hercegovina prirodna oaza ljekovitog i aromatičnog bilja.

Popovićeva je podsjetila da to preduzeće posluje već 20-ak godina i da u Ljubinju, gdje je sjedište firme, ima sopstvene plantaže i proizvodi sadni materijal i rasad, kao i eterična ulja, ekstrakte i kozmetiku od tog bilja.

Ona je dodala da se u radnoj jedinici u Bileći proizvode mirisni program, čajeve i mirisne jastučiće.

“Dio robe proizvodimo za domaće tržište, a dio proizvoda izvozimo već 10 godina u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Švajcarsku, Rusiju i nešto i u Kanadu”, napomenula je ona i dodala da za tim proizvodima postoji interesovanje na stranim tržištima.

Popovićeva je navela da proizvode više od 100 vrsta čajeva, a da je posebno poznat njihov narodni čaj koji je već zauzeo mjesto na tržištu, a i kreme, losioni i gelovi, koje proizvode na bazi hercegovačkog bilja, sve više se traže na tržištu.

“Samim tim što su proizvodi organski sertifikovani znači da su prošli sve potrebne kontrole i da su zdravstveno ispravni jer stalno radimo neophodne analize”, istakla je Popovićeva.

Najčitanije