22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Mađarska i Slovenija planiraju otvoriti granicu do 1. juna

mađarska – austrija – foto EPA

Mađarska i Slovenija dogovorile su se o postepenom otvaranju međusobne granice do 1. juna, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“Oporavak naših ekonomija nije moguć bez nastavka međunarodne saradnje”, napisao je ministar Szijjarto na svom Facebook profilu.

“Stoga je bez ugrožavanja zaštite zdravlja potrebno ublažiti restriktivne mjere nametnute na granicama”, rekao je.

Postepeno ponovno otvaranje vladina je strategija da spriječi dublju i trajniju štetu ekonomiji Mađarske, za koju se očekuje da će se ove godine smanjiti za oko 4%, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Slovenija je 15. maja postala prva evropska zemlja koja je i zvanično objavila kraj epidemije korona virusa.

Ljudi koji stižu u Sloveniju iz drugih zemalja Evropske unije više neće morati ići u obavezni karantin, kao što je to bio slučaj od početka aprila, navodi se u izjavi slovenačke vlade.

Od ponedjeljka, Mađarska je prijavila 3.535 slučajeva korona virusa, 462 smrti i 1.400 oporavaka. Slovenija je prijavila 1.466 slučajeva virusa od kojih su 104 osobe umrle, navodi Reuters.

Szijjarto je rekao da je zatvaranje u dvije zemlje pomoglo u sprječavanju širenja korona virusa u velikom obimu, omogućavajući tako postepeno ponovno pokretanje ekonomskih aktivnosti.

Inače, prvi juni je i datum koji je Bosna i Hercegovina označila kao dan kada planira otvoriti granice za strance.

Najčitanije