16 C
Kotor

Slušaj online radio

Mađarska predsjednica podnijela ostavku, pomilovala zlostavljača djece

Protesti u Budimpešti , Foto: Bernadett Szabo/Reuters

Mađarska predsjednica Katalin Novak podnijela je ostavku. U izvanrednom televizijskom obraćanju objavila je da se povlači s dužnosti nakon što je u javnost procurila informacija da je prošle godine pomilovala muškarca osuđenog kao supočinitelja u seksualnom zlostavljanju djece. Vijest o pomilovanju izazvala je bijes javnosti i niz prosvjeda na ulicama Budimpešte. U govoru koji je prenosila državna televizija Novak je poručila da je pogriješila.

Novak, bliska saveznica konzervativnog premijera Viktora Orbana, pomilovala je dvadesetak ljudi u travnju 2023., među njima i zamjenika direktora dječjeg doma koji je pomogao bivšem direktoru te institucije da sakrije svoje zločine.

– Pogriješila sam. Danas je posljednji dan da vam se obraćam kao predsjednica. Donijela sam odluku o pomilovanju prošlog travnja vjerujući da osuđenik nije zlostavljao djecu koju je nadgledao. Pogriješila sam jer je pomilovanje izazvalo sumnju vezano uz pitanje nulte tolerancije prema pedofiliji, rekla je Novak u televizijskom obraćanju.

Mađarske opozicijske stranke ovog su tjedna zatražile njezinu ostavku, a u petak se tisuću prosvjednika okupilo ispred njezina ureda pozivajući je da odstupi. Pokušavajući smanjiti političku štetu, Viktor Orban, čija stranka Fidesz u lipnju počinje kampanju za izbore za Europski parlament, u četvrtak je podnio parlamentu ustavni amandman prema kojem predsjednik države neće moći pomilovati počinitelje zločina protiv djece.

Orbanova bivša ministrica pravosuđa Judit Varga, koja bi trebala predvoditi listu Fidesza na izborima i koja je također potpisala pomilovanje, rekla je u subotu na Facebooku da će odstupiti kao Fideszova zastupnica, preuzevši odgovornost za svoj postupak.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije