16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Mala škola retorike – dobar govornik uvijek ima prednost

Paviljon Gradske muzike HN – foto K.Matović

U Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom 8. i 9. septembra biće upriličena  Mala škola retorike



U Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom, će 8. i 9. septembra ( petak i subota), sa početkom u 19.30 sati, biti organizovana, sada već tradicionalna, treća po redu Mala škola retorike, čiji je tvorac Ksenija Matović, organizatorka programa kulture i nauke u ovom objektu.

Malu školu retorike, vodiće prof. Svetlana Gradinac, dobitnica Ben Akibinog govorničkog vijenca.

Kako je saopštila Matović, lani je, zahvaljujući Protokolu o saradnji između Opštine Herceg Novi i Nušić fondacije, škola podignuta na viši nivo, pa je omogućeno da polaznici budu pripremani u Herceg Novom, a o trošku Fondacije borave u takmičarskom dijelu programa Nušićijide.

– Protokol omogućava, ne samo polaznicima Male škole retorike, koja je namijenjena svim starosnim dobima, već i umjetnicima grada, ali i onima koji se bave jezikom, da borave na Nušićijadi i uzmu učešće u kulturnom ili naučnom dijelu programa ove prestižne manifestacije. Ove godine, u takmičarskom dijelu programa Nušijade, naš gimanzijalac, Pavle Đurović, čije smo izlaganje na prošlogodišnjoj Maloj školi retorike, Nebojša Nušić, predsjednik i tvorac Nušić fondacije, prof.Gradinac i ja ocijenili najboljim, bio pripreman od strane prof. Gradinac, je na ovogodišnjoj Nušićijadi osvojio drugo mjesto u besjedništvu. Valja napomenuti, da je on bio najmlađi takmičar u istoriji Nušijade, budući da govornička  “ koplja” na manifestaciji, uvijek ukršataju studenti završnih godina,  pa možemo slobodno kazati, da naše sredbro, sija kao zlato, kazala je Matović.

Naglasila je, da je  Škola besplatna za sve polaznike, a tokom njenog  pohađanja zainteresovani će steći znanja i vještine koje krase dobrog govornika, te spoznati koliko je retorika važna u svakodnevnom životu, prilikom što ubjedljivijeg iznošenja svog stava, sticanja prednosti kod konkursa za posao, politici i drugim oblastima.

– U petak, prvog dana  Male škole retorike, bavićemo se, između ostalog, etičkom i manipulativnom komponenta govorništva (indoktrinacija, manipulacija, spinovanje),   uslijediće, predstavljanje polaznika  u smislu njihove motivisanost za učešće i očekivanje od seminara, nakon čega će prof. Gradinac izlagati na temu Upotreba i zloupotreba bejsedništva, a učesnici, koji to žele, dobiće zadatke. U subotu, Pavle Đurović će govoriti o fazama u pripremi takmičarske besjede, koncepciji i strukturi teme, učenju teksta, savladavanju treme i ulozi mentora. Imaćemo priliku da čujemo i njegovu besjedu “ Pohvala Boki”, drugonagrađenu

na ovogodišnjoj Nušićijadi, nakon koje će uslijediti nastupi govornika te Mala radionica  o improvizovanom govoru, kazala je Matović

Pokrovitelj ovog progarama je Opština Herceg Novi.

/K.Matović/

Najčitanije