12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mamula Island dani otvorenih vrata za posjetioce iz Tivta

Foto Mamula Island

Zainteresovani posjetioci treba da se registruju putem telefonskog broja Turističke organizacije Tivat – 067 884 229. Prevoz sa Pina, u četvrtak i petak, u 9.30 i 14.00 časova a povratak u 12.30 i 17.00 sati. Izmjene u održavanju događaja su moguće jedino usljed pogoršanja vremenskih uslova i posljedično – otežanog pristupa ostrvu.


Mamula Island dani otvorenih vrata za zainteresovane posjetioce iz Tivta biće upriličeni u četvrtak i petak, 27. i 28. oktobra na ostrvu Lastavica i u tvrđavi Mamula u Herceg Novom. Budući da je iskazano veliko interesovanje građana za obilazak, registracija zainteresovanih posjetilaca je moguća putem telefonskog broja Turističke organizacije Tivat – 067 884 229. Porukom putem aplikacije viber na ovaj broj, zainteresovani posjetioci mogu rezervisati mjesto a poruka treba da sadrži ime i prezime, datum i željeni termin polaska. Prijave su moguće do srijede 26. oktobra do 19 časova.

Oba dana posjetioci iz Tivta će moći da posjete ostrvo sa tvrđavom iz 19. vijeka koja je nakon četiri godine pažljive rekonstrukcije i konzervatorskih radova transformisana u hotel sa istorijsko-memorijalnom galerijom. Izmjene u održavanju događaja su moguće jedino usljed pogoršanja vremenskih uslova i posljedično – otežanog pristupa ostrvu.

Prevoz za registrovane posjetioce biće obezbijeđen oba dana sa rive Pine u Tivtu, i to u 9.30 i 14.00 časova. Povratak sa Mamule Island je organizovan u 12.30, 17.00 časova. Dolazak u posjetu je moguć jedino organizovanim prevozom Mamule Island. Pozivamo zainteresovane posjetioce da se uzdrže od dolaska privatnim prevozom, jer prihvat dodatnih plovila trenutno nije moguć kako zbog čestih rotacija transporta koji organizuje Mamula Island, tako i zbog činjenice da ne postoji privezište.

Dva vikenda otvorenih vrata koje obilježilo veliko interesovanje posjetilaca, održani su u Herceg Novom, a ukoliko vremenske prilike dozvole, Mamulu Island će zainteresovani iz te opštine moći da posjete i u subotu i nedjelju, 29. i 30. oktobra.

Mamula Island

Dani otvorenih vrata dio su faze postepenog otvaranja ostrva i hotela tokom koje će, kako je ranije najavljeno, kroz kulturne događaje, organizovane ture i obilaske, Mamula Island predstaviti ljepotu i ponudu destinacije najprije Novljanima i stanovnicima Bokokotorskog zaliva. Ističemo da je ovo i faza u kojoj se na ostrvu i u utvrđenju i dalje odvijaju određeni radovi, neke oblasti nisu bezbjedne i stoga su zatvorene za posjete.

Mamula Island je butik hotel sa pet zvijezdica, nastao restauracijom tvrđave iz 19. vijeka u sofisticirani hotel & spa sa 32 sobe i apartmana, holistički spa centar, restorane i barove. Napuštenu tvrđavu je na 49 godina zakupila švajcarska kompanija Orascom sa obavezom rekonstrukcije tvrđave kao kulturno-istorijskog spomenika.

Posebno mjesto u rekonstruisanoj tvrđavi je rezervisano za istorijsko-memorijalnu galeriju koja će pružati osvrt na bogatu ali i herojsku istoriju ovog lokaliteta. Prostor za istorijsko-memorijalnu galeriju je obezbijeđen, a faza formiranja građe – dokumenata, artefakata, svjedočenja je u toku.

Posvećeni smo uspostavljanju kontinuiranog sjećanja na tešku istoriju mjesta te zbog toga stvaramo istorijsko-memorijalnu galeriju u kojoj možemo primiti posjetioce – domaće stanovništvo i internacionalne goste – da razumiju, pamte i odaju poštu prošlosti koja se odvijala između zidova tvrđave – ali i poštovanje njenoj nevjerovatnoj graditeljskoj izuzetnosti i prirodnoj ljepoti ovog mjesta.

Najčitanije