Ako vam od pečenja ili priganja ostane ribe, a da vam bude drugačiji gušt, da zavarate nepce drugačijim okusom istoga, očistite je od drača i samo je okrenite na marinadu-savur.
Sastojci:
ostatke “mesa” neke vrste plave ribe (sardele, tune, palamide, skuše) cca 2000g
maslinovog ulja 1 dcl
bijelog vina 2 dcl
vinske ili jabučne kvasine1 dcl
2 srednje kapule
6-7glavica luka(češnjaka)
7 listova petrusimula
lovorov list i grančicu ružmarina
papar i sol
5kriški(fetica) limuna
Priprema:
Na maslinovom ulju ili ulju u koje ste prigali ribu prodinstate (zažutite) kapulu na kolutiće (fetice), dodate ostale začine i zalijete vinom i kvasinom (može se dodati i 1dcl vode prema želji da ne bude žestok savur). Kuvajte oko 10 min.
U posudu posložite komade ribe i zalijte vrućom tečnošću (marinadom). Pustite da se ohladi i po vrhu posložite kriške limuna. Najbolje je jesti nakon 10-12 sati jer je tada dobro marinirana, riba upije sve okuse. Poslužuje se hladno.