30 C
Kotor

Slušaj online radio

Maškarada: Međunarodni karneval Tivat u junu

Maškarada – Božidarka Čelanović i Ivan Božinović

Redovna godišnja Skupština NVU Maškarada Tivat održana je u petak na kojoj je najavljena organizacija Trećeg međunarodnog karnevala u Tivtu od 8. do 11. juna 2023. godine uz učešće atraktivnih karnevalskih grupa iz preko 10 zemalja, kao što su Brazil, Bolivija, Čile, Aruba, Njemačka, Luksemburg, Italija, Kipar. Dio te veličanstvene manifestacije je i veliki dječiji karneval na kojem učestvuju djeca iz vrtića i osnovnih škola iz Tivta i gradova okruženja.

Prošle godine, umjesto mađunarodnog karnevala zbog neizvjesne situacije u vezi ograničenja zbog covid-19, organizovana je Maškarana noć u julu mjesecu uz učešće karnevalskih grupa iz Tivta i crnogorskih gradova, što praktično predstavlja mini karneval. Organizacijom ovog atraktivnog događaja, uz skromna finansijska sredstva, obogaćena je kulturno-turistička ponuda grada, omogućena je raznovrsna i sadržajna zabava građanima Tivta i gostima uz kvalitetan, kreativan kulturno-umjetnički pristup.

Udruženje je učestvovalo na osam karnevala u zemlji i inostranstvu u protekloj godini.

U sklopu novembarskih dana promovisan je novi izdavački projekat „Maškarana bojanka“ autora Zorana Krute. Tom prilikom podijeljeno je oko 750 primjeraka bojanke djeci na poklon u vrtiću Bambi (Tivat, Donja Lastva, Radovići), OŠ Drago Milović i OŠ Branko Brinić.

Uspješno je realizovan i drugi dio projekta „Maska – inspiracija tivatskih slikara“. U komunikaciji sa Porto Montenegrom prodato je preostalih 9 umjetničkih slika i nabavljena su dva aparata za Dom zdravlja Tivat – aparat za kompletnu elektro terapiju, ultrazvuk i kombinovanu terapiju za potrebe fizikalne terapije i CTG aparat za akušersku ambulantu, u vrijednosti od 6,300.00 eura, što ukupno uz donaciju Dnevnom centru za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju, na samom kraju 2021. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih donacija od strane NVO sektora – ukupno oko 8,000.00 eura u sklopu navedenog projekta.

Izložba i revija karnevalskih kostima – Maškarada – foto Boka News

Skupština bila je izborna te je za direktoricu udruženja izabrana Božidarka Čelanović, do sada istaknuta članica ovog udruženja, dok će Upravni odbor u narednom dvogodištu pored direktorice činiti Srećko Elkaz, Silva Marić, Slađana Milunović i Ivan Božinović.

Na Skupštini su jednoglasno usvojeni godišnji Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2022. godinu, kao i Plan rada za 2023. godinu.

Najčitanije