17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni dan čišćenja obala: Na plaži u Igalu skupili 125 kilograma smeća

Čišćenje obale – foto RTHN

Povodom Međunarodnog dana čišćenja obala, u ime “Clean up Montenegro“ mreže, NVO “Zero Waste Montenegro” u subotu su organizovali akcije širom Crne Gore, uključujući čišćenju plaže Titova vila u Igalu.

Obilježavanje Međunarodnog dana čišćenja i revizije otpada se u Crnoj Gori organizuje sedmu godinu zaredom, podsjetila je za RTHN Milica Boca, predsjednica NVO „Ne bacajte boce“, koja je pedstavnik za Herceg Novi.

“I ove godine smo, kao i skoro svake prethodne, izabrali Titovu vilu. Zbog specifičnosti zakupa naše obale nismo u mogućnosti da čistimo neke druge plaže, a ona je i najveća po površini. Pohvalno je što ove godine na samoj plaži nije bilo baš mnogo smeća. Najviše otpada smo sakupili kada smo naišli na deponiju, kod pećina od Igala ka Njivicama, i po okolnom žbunju, a ukupno smo nakupili 125 kilograma smeća”, kazala je Boca.

Ističe da je odziv građana uvijek odličan – danas su Titovu vilu čistila 22 volontera, a da li je veća i svijest o važnosti očuvanja životne okoline pokazaće se za par mjeseci, po isteku zakupa plaža, i kada krenu južine.

Među otpadom dominira plastika, koja je i u fokusu ovogodišnje akcije, mada ljudi bacaju svugdje svašta.

Međunarodni dan čišćenja obala obilježava se treće subote u septembru, i predstavlja najznačajniji globalni volonterski poduhvat usmjeren na izazove zagađenja naših mora i voda, a u fokusu ovogodišnje akcije je smanjenje otpada, posebno plastike za jednokratnu upotrebu.

Izvor:RTHN

Najčitanije