16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Merkel: Situacija dobra nakon ukidanja mera u Nemačkoj

Merkel

Uspeli smo da zadržimo pozitivan trend borbi protiv korona virusa, čak i nakon prvog talasa ukidanja mera, poručila je u svom obraćanju nemačka kancelarka Angela Merkel.

“Podaci su zadovoljavajući. Opada broj zaraženih, a u pojedinim regijama smo smanjili broj novih infekcija na trocifren broj”, kazala je Merkel i dodala da, iako je prva faza epidemije gotova, Nemačka je daleko od pobede protiv korona virusa.

U Nemačkoj je do sada registrovano oko 170 hiljada obolelih, dok je umrlo skoro sedam hiljada ljudi.

Merkel je navela i da, uprkos ukidanju restriktivnih mera, fizičko distanciranje će ostati na snazi jer je neophodno.

“Zabrana kontakta biće produžena do 5. juna. Ključno je da svedemo kontakte na minimum, jer tako sprečavamo da se virus brzo širi”, rekla je Merkel.

U Nemačkoj je trenutno na snazi zabrana prema kojoj nije dozvoljeno da više od dve osobe iz različitih domaćinstava budu zajedno.

“Širenje virusa slabi, ali moramo zaštiti zdravstveni sistem i sprečiti da bude preopterećen”, navela je nemačka kancelarka.

Merkel je, nakon sastanka sa premijerima nemačkih pokrajina, potvrdila i da će nemačko fudbalsko takmičenje, Bundesliga, biti nastavljeno u drugoj polovini maja, ali još uvek nije saopšten tačan datum.

Najčitanije