20 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministarstvo ekonomije podržalo izradu Strateškog plana razvoja opštine Tivat

Tivat – mikophotography montenegro

Ministarstvo ekonomije pruža tehničku podršku svim lokalnim upravama prilikom izrade novog Strateškog plana razvoja, koje su za ovaj vid podrške iskazale potrebu, navela je Milena Jovetić, savjetnica u Direktoratu za razvoj, juče na sastanku koji se održao u opštini Tivat povodom finalizacije Strateškog plana razvoja ove opštine.

Pred opštinom Tivat u prethodnom periodu bio je zahtjevan zadatak, proces strateškog planiranja razvoja opštine, tj. izrada Strateškog plana razvoja za naredni period 2019-2022. godina, koji je realizovan uz tehničku podršku Ministarstva ekonomije.

Sastanak u opštini Tivat je organizovan sa tijelima koja su bila zadužena za izradu Plana, uz prisustvo predstavnika Ministarstva ekonomije i Zajednice opština Crne Gore. Dokument je prošao Javnu raspravu, a pozitivno je što je zabilježeno značajno interesovanje više interesnih grupa, koje su svojim sugestijama i komentarima doprinijele unapređenju Strateškog plana razvoja. Nastavak procedure u smislu donošenja Plana, planiran je za novembar mjesec.
Tokom 2017 i 2018. godine uspješno je finalizovana izrada Strateških planova razvoja u 4 jedinice lokalne samouprave, a trenutno je pored saradnje sa opštinom Tivat, aktuelna podrška za još 7 jedinica lokalne samouprave: Glavni grad Podgorica, prijestonica Cetinje, Berane, Herceg Novi, Plav, Plužine i Šavnik, dok je za opštinu Petnjica obezbijeđen ekspert za izradu Plana, s obzirom na ograničene kapacitete lokalne uprave.
U okviru politike regionalnog razvoja, posebno je važna koordinacija strateškog planiranja razvoja lokalnih samouprava u Crnoj Gori. S tim u vezi, Ministarstvo ekonomije kontinuirano prati, kako realizaciju važećih Strateških planova razvoja, tako i izradu novih.
S obzirom da je u najvećem broju jedinica lokalne samouprave Strateški plan razvoja donešen 2012/2013. godine i to na period od 4 godine, Ministarstvo ekonomije je širokom konsultacijom sa lokalnim samoupravama krajem 2016. godine inoviralo Pravilnik o metodlogiji za izradu ovih strateških dokumenata, u cilju unapređenja kvaliteta istih, kao i praktičnije primjene i praćenja realizacije Plana, naglasila je Jovetić na sastanku.

Donošenje Stratepških planova razvoja u lokalnim samoupravama, očekuje se do kraja II kvartala 2019. godine.

Tehnička podrška za strateško planiranje lokalnog razvoja obezbijeđena je kroz projekat Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, koji Ministarstvo ekonomije finansira i implementira u saradnji sa Programom ujedinjenih nacija za razvoj.

Najčitanije