17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministri EU: Otvoriti granice za odmore prije ljeta

Odmor turizam foto Hina

Evropa želi otvoriti svoje unutrašnje granice za turizam prije nego što počne ljeto, navela je u ponedjeljak grupa ministara vanjskih poslova država Evropske unije.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas sastao se u ponedjeljak putem videa sa svojim kolegama iz Španije, Italije, Austrije, Grčke, Hrvatske, Portugala, Malte, Slovenije, Kipra i Bugarske kako bi razgovarali o postepenom ublažavanju mjera.

“Hrvatskoj je kao turističkoj zemlji u interesu imati turiste, popuniti hotele, ali treba vidjeti na koji način ćemo to moći učiniti,” poručio je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman nakon virtuelnog sastanka.

Ministri vanjskih poslova ovih država pozivaju “sve poduzetnike u turističkom sektoru da uvedu mjere opreza i zaštite turiste kada se omogući njihov dolazak”, prenio je Grlić Radman.

Ističe da se građanima treba omogućiti “sigurno putovanje i siguran povratak kući”.

Ograničenja putovanja zbog bolesti COVID-19 značajno su zaustavila slobodno kretanja po Evropi.

Sada će se kretanje preko granica ponovo uspostaviti u fazama, na osnovu brzine prenošenja korona virusa.

U Njemačkoj je na snazi upozorenje o putovanjima širom svijeta koje traje do 14. juna. Maas je rekao da će ukinuti to upozorenje za evropske zemlje i umjesto toga ponuditi smjernice za države pojedinačno o rizicima za putnike vezanim za korona virus.

“Ne možemo za stalno imati upozorenje za putovanje za cijeli svijet. Želimo se vratiti u normalu korak po korak,” rekao je Maas, naglašavajući da ljetni odmori neće biti onakvi kakvi su bili prije pandemije korona virusa.

“Ne bismo se trebali predati iluziji da može doći do brzog povratka poslu kao i obično.”

Italija, jedna od najteže pogođenih zemalja, dočekat će putnike iz šengenske zone 3. juna.

“Spremni smo sa sigurnošću dočekati evropske državljane koji žele provesti svoj odmor u Italiji”, izjavio je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio tokom sastanka.

Maas planira održati još jedan video poziv s ministrima vanjskih poslova Francuske, Austrije i Švicarske u srijedu. Ministri temelje svoje razgovore na smjernicama koje je objavila Evropska komisija o turizmu prije nekoliko dana.

Najčitanije