14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mjesno groblje na Prčanju vratiće Kotorskoj biskupiji?

Mjesno groblje Prčanj

Ispravlja se vipešedecenijska nepravda i konačno poštuje volja darodavaca


Opština Kotor neće podnositi prigovore već će podržati sklapanje vansudskog poravnanja kojim će se ispraviti višedecenijska nepravda i konačno ispoštovati volja darodavca da se dio zemljišta na kojem se nalazi mjesno groblje u Prčanju, bude vraćen Kotorskoj biskupiji, odnosno Župi Prčanj.

Na ovaj način država će se prema Rimokatiličkoj crkvi odnijeti jednako kao prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na koju je već od ranije upisan pravoslavni dio prčanjskog groblja uz tamošnju kapelu Svetog Petra Cetinjskog.

„Kada se u 19.vijeku izgradila nova župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanju, ovdašnja familija Đurović je biskupiji darovala veću zemljišnu parcelu sa jugoistočne strane hrama za izgradnju novog župnog groblja. Tu je onda prvo izgrađena porodična kapela Đurovića, a kasnije i čitavo groblje za sve ostale vjernike Župe Prčanj i stanovnike Prčanja iz tog doba. Spletom istorijskih okolnosti, to groblje je kasnije oduzeto od Crkve i država i Opština Kotor su ga upisale na sebe. Tom prilikom je jedinstvena parcela iz starog katastra podijeljena na dva dijela -.jedan koji obuhvata groblje i drugi koji je sada zelena površina.“- kazao nam je prčanjskim župnik, don Željko Pasković.

U međuvremenu, to nekadašnje crkveno groblje i parcela koju su biskupiji darovali Đurovići potpalo je pod nadležnost Mjesne zajednice Prčanj koja je njime upravljala i naplaćivala grobarinu familijama građana koji su tamo sahranjivani, jednako kao i onima čiji preci počivaju na u međuvremenu napravljenom obližnjem noviom, opštinskom groblju uz prčanjsku kapelu.

Međutim, kompetno groblje, a posebno zelena površina uz njega ipak, nisu održavani ni izbliza onako kako bi to trebalo, pa je dio ovog prostora prema Bogorodičninoj crkcvi, često bio zatrpan velikim količlinama smeća koje niko nije čistio. Inače, na dijelu groblja koje je pripadalo Župi Prčanj ima 60-tak grobnica koje pripadaju najvećim dijelom, starosjedilačkim porodicama katolika iz tog mjesta.

Sveštnik Pasković je kazao da je, kada se upoznao sa nekadašnjim stanjem stvari i voljom darodavca, pokrenuo postupak vraćanja te, ali i još nekih drugih nekretnina Župi Prčanj. To je podrazumijevalo i pokretanje sudskog postupka protiv države i Opštine Kotor na koje je sada upisano nekadašnje crkveno groblje na Prčanju, ali je prema riječima don Paskovićča, Opština Kotor u međuvremenu izrazila razumijvanje za zahtjeve Biskupije i iskazala spremnost da se u daljem toku postupka, ne protivi vraćanju te nepokretnosti njenm pravom vlasniku.

„Prijatno sam iznenađen prijemom i reakcijom opštinskih vlasti, prevenstveno potpredsjednika Opštine Kotor Siniše Kovačevića koji nam je obećao da, ako je sve zakonski riješeno i nesporno, od strane Opštine neće biti nikakvih problema i opstrukcija da se to groblje ponovno vrati u vlansištvo i na upravljanje Župi Prčanj. To je nešto što je vjernicima Župe Prčanj jako važno jer na tom groblju leže njihovi preci i nadam se da ćemo to uskoro sve i formalno završiti.“- istakao je Pasković.

Bogorodičin hram – Prčanj

Objasnio je da je sudksi postupak za povraćaj ove nekretnine već u toku i da se čeka nalaz sudskog vješataka, ali da se nakon pozitivne rekacije Opštine Kotor, nada da će se sve relativno brzo okončati vansudskim poravnanjem.

„Time će se zapravo ovdašnjim ljudima, vratiti ono što je njihovo, a mi kao Župa biti u prilici da mnogo priličnije nego što je to do sada bio slučaj, održavamo i uređujemo ovaj dio zemljišnog kompleksa što je Crkvi svojevremeno zavještala porodica Đurović.“- zaključio je Pasković dodajući da će na sada neiskorištenom dijelu te parcele, Crkva nakon toga urediti i napraviti još nekoliko novih grobnih mjesta za kojima postoji urgentna potreba mještana.

Izvor:S.L.

Najčitanije