15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Sukob policije i prosvjednika u Podgorici nakon usvajanja zakona o predsjedniku

Protesti Podgorica – Foto: Pobjeda/Stevo Vasiljević

Prosvjednici koji podržavaju opoziciju i policija sukobili su se u ponedjeljak ispred parlamenta u Podgorici nakon što su zastupnici usvojili zakon kojim se smanjuju ovlasti predsjedniku Milu Đukanoviću.

Policija je ispalila papar sprej i šok bombe na prosvjednike koji su pokušali probiti kordon oko zgrade parlamenta.

Izmjenama Zakona, koje su predložili poslanici Demokratskog fronta (DF), predviđeno je da će se mandatarom za sastav vlade, ukoliko ga predsjednik države ne predloži, smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika.

Izmjenama zakona želi se prisiliti Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri Miodragu Lekiću, nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića, što je naišlo na oštru reakciju opozicije.

Zakon su podržali zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta, Ujedinjena reformska akcija premijera Dritana Abazovića te Demokrati bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića. Veći dio opozicije predvođene Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista nije bio na glasanju.

Ista parlamentarna većina usvojila je zakon i početkom novembra, no Đukanović ga je odbio proglasiti i umjesto toga vratio skupštini na ponovno razmatranje.

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Evrope, u petak je preporučila da se zakon ne mijenja, a isti stav imali su diplomati EU i SAD-a.

Crnogorski ustav propisuje da je Đukanović dužan proglasiti zakon ako bude drugi put usvojen u parlamentu.

Ranije u ponedjeljak zastupnici nisu izabrali suce ustavnog suda, pa je najviši sud u Crnoj Gori blokiran i ne može donositi odluke o ustavnosti spornog zakona o predsjedniku Crne Gore.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije