16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej na dnu Egejskog mora – Turski grad Enos razvija ronilački turizam

Ronilački turizam

Turski grad Enos nudi neobičnu atrakciju – muzej koje se nalazi na dnu Egejskog mora.

Dva kilometra od obale, na dubini od 18 metara, iskusni ronioci mogu da posjete podvodnu “galeriju” sa replikama originalnih predmeta pronađenih u ovoj regiji, poput krilate statue, skulpture lava i reprodukcije drevnih zidova grada. To je takođe zaštićeno područje biodiverziteta.

Inicijativa je dio projekta Evropske unije pod nazivom “Treasure” (odnosno “Blago”) u koju su uključene i Bugarska, Moldavija i Rumunija, a čiji je cilj da istakne kulturna blaga Crnog i Egejskog mora.

– Projekat se bavi zaštitom nasleđa, stvaranjem vještačkog grebena i razvojem ronilačkog turizma u Enosu – objašnjava za Euronews Remzi Irmak, koordinator projekta “Treasure” u tom gradu.

– Za pravljenje podvodnog muzeja koristili smo nasleđe Enosa, jer je ovo istorijsko mjesto za koje niko u svijetu ne zna – ističe Irmak.

Originalni istorijski artefakti se brižljivo čuvaju u Arheološkom muzeju u Jedrenu, na oko dva i po sata vožnje od Enosa.

Jedrene je bilo prestonica Otomanske imperije od 1369. do 1453. godine, prije nego što je tu ulogu preuzeo Konstantinopolj.

Lokalni istoričar i turistički vodič Šafak Jiksel ističe da je najzanimljiviji eksponat podvodne kolekcije statua boginje Nike.

– Statua Nike je obično oko 20-25 centimetara visine, ali da bi je ronioci bolje vidjeli i kako bi ih više impresionirala, napravljena je u većim dimenzijama i spuštena na dno – objasnio je Jiksel.

Enos i drugi partneri projekta “Blago” usredsređeni su na kulturno nasleđe i morske aktivnosti. Bugarska nudi časove ronjenja studentima, Moldavija otvara turistički centar i pravi digitalni atlas sa najzanimljivijim podvodnim mjestima, a Rumunija doprinosi 3D hologramom sa video snimkom blaga pronađenim na morskom dnu.

U Enosu se nude i časovi klavira, violine i tradicionalnih turskih instrumenata, kao i vožnje kanua i ronjenja.

Najčitanije