12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Donje Lastve blokirali put, odlučni u namjeri da spriječe gradnju…

Mještani VII kvarta u naselju Donja Lastva u Tivtu danas su blokirali put kako bi spriječli dolazak bagera na parcelu na kojoj je planiran početak izgradnje dva velika stambena objekta, na čije je idejno riješenja investitor dobio saglasnost glavnog državnog arhitekte, iako je ono urađeno protivno urbanističko-tehničkim uslovima koje je izdao nadležni organ Opštine Tivat.

Destak građana u ulici VII kvart kolima su blokirali put, na terenu je policija i predsjednik SO Tivat dr Andrija Petković.

Nakon pregovora investitor je bager povukao sa lica mjesta, a građani su odblokirali ulicu.

Predsjednik SO Tivat A. Petković

Podsjetimo, nove dvije velike stambene zgrade kontroverznog oblika i dizajna apsolutnio neprimjerenog ambijentu ovog naselja treba da niknu na dvije katastarske parcele ukupne površine od oko 1.420 kvadrata.

Animacija 3D budući izgled -Donja Lastva

“Prosto je neshavtljivo da je ovakvo idejno riješenje i projekat mogao dobiti saglasnost glavnog državnog arhitekte jer on niti odgovara izdatim UTU, niti namjeni parcele, niti je uražen u skadu sa elementarnim pravilima arhitektonske struke a koja bi u prvom planu morala imati na umu dobrobit kako ljudi koji će živjeti u takvom objektu, tako i oni koji treba da žive pored njega i kojima će ovakve dvije velike zgrade potpuno zakloniti sunce i narušiti uslove života“- kazala je  arhitekta Marija Nikolić koja živi u komšiluku sprnog placa.

INVESTITOR: SVE JE REGULARNO, MOŽEMO SRUŠITI NAŠ OBJEKAT

Iz kompanije „IP Invest“ Tivat  nezvanično je rečeno da je sve u vezi sa stambenim objektim „Gemini“ urađeno po zakonu i u skladu sa UTU i planskom dokumnetacijom. Po njima „stanovanje male gustine – jednoporodično stanovanje“ iz DUP-a, odgovara aktuelnom idejnom riješenju objekta koji podrazumijeva po jedan stan na svakoj od maksiimalno dozvoljene četiri nadzemne etaže objekta.

Ističu i da su još 18.decembra 2018. MORT-u predali  zvaničan „Zahtjev za uklanjanje objekta na zahtjev vlasnika“ i da po aktuelnom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata nije nužno da za to dobiju formalnu dozvolu, već se takav njihov zahtjev predat MORT-u, nakon 15 dana smatra prihvaćenim i odorenim.

„Ni po zakonu ni po DUP-u, niko ne može zabraniti vlasniku nekog privatnog objekta da on taj objekat sruši i nakon toga na tom mjestu gradi ono što predviđa važeća planska dokumentacija, do maksimalnih dozvoljenih gabarita i namjene predviđene za tu lokaciju.“- poručili su iz te kompanije.

Najčitanije