3 C
Kotor

Slušaj online radio

Mletački lav dobio zasluženu rehabilitaciju iz pera Radojke Abramović

Knjiga „Lav Svetog Marka, simbol Serenissime, predstavljen u umjetnosti grada Kotora” autorke Radojke Abramović promovisana je u ponedjeljak u Palati Grgurina.

O knjizi su govorili direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Andro Radulović, don Anton Belan, mr Jovan Martinović i autorka.

„Ova knige još jednom potvrđuje činjenicu da je Kotor nepresušna riznica umjetničkog blaga i izvorište za proučavanje  kulture naroda koje su je stvarali. Autorica nas vodi spretnim i učenim jezikom teoretičara umjetnsti kroz prostor i vrijeme Kotora parteći tu znamnitu i snažnu figuru. Otkriva nam Lava Svetog Marka, stamenog kamenog u arhivskim dokumentima, knjigama sa minijaturama, na pergamentu, na kovanom novcu, medaljunima, na zastavama brodova, ali i na oslikanim platnima vrsnih majstora, na kojima simbol Republike lebdi na sukobljenim brodovima na moru. Djelo pred nama donosi fabulu, neminovnu i neizbježnu dragocjenu informacijama, istorijskog, socijalnog, etničkog, vjerskog i uopšte kulturološkog karaktera“ – kazao je u uvodu direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović.

Jedan od najvećih poznavalaca istorije grada Kotora, mr Jovica Martinović predstavljajući knjigu kazao je da se na  početku knjige odmah otkriva nevjerovatana studioznost autorice.

„Uvodno poglavlje predstavlja iscrpnu studiju o simbolici Lava u umjetnosti kroz istoriju ljudskog roda od najranijih vremena. Analiza je zaoukružena, iscrpnim prikazom primjeraka umjetničkih predmetima u našim krajevima, pregledom nastanka kulta Svetog Marka i njegovim povezivanjem Venecijom, sve je to potkrijepljeno obimnom pažljivom odabranom literaturom koja pokazuje širinu horizonta interesa kao i poznavanje materije naše autorke.

Naša je sveta dužnost da očuvamo svaki preostali trag kultura svih onih koji su bitisali na ovim prostorima  i ostavili nam svoje prepoznatljivosti kao trajno sjećanje mediteranskog čovjeka. U ime nauke čestitam autorici na jednoj inzvaredno napisanoj knjizi“ – kazao je mr Jovica Martinović.

Tema ove knjige obuhvaća vremenski period od 1420 – 1797. godine. Kotor je tada bio u sklopu moćne hiljadugodišnje Mletačke Republike kazo je don Anton Belan, koji je brojni auditorijum ukratko podsjetio na povjest pada Mletačke Republike, značaj Kotora u tom periodu do dolazka Napoleona.

Lav Svetog Marka, simbol Serenissime, predstavljen u umjetnosti grada Kotora

„Čitajući knjigu koju večeras promoviramo na najbolji način saznajemo značenje termina tetramorf i pojavi krilatog Lava i njegovog značaja u povjesti umjetnosti a shodno tome i u povjesti našega grada. Autorka nije izostavila ni teološku refleksiju na temelju Lava i krilatog Lava. Stoga knjigu preporučujemo građanima našega grada i stanovnicima cijele Boke. Bez poznavanja činjenica sadržanih u ovoj knjizi nećemo upoznati dostatno jedan od bitnih slojeva naših identiteta. Ovaj rad Radojke Abramović predstavlja svojevrsnu reviziju pogrešnog odnosa jedne ideologije prema ovim spomenicima, što u biti nisu bili simboli osvajča i neprijatelja, nego simboli onda naše države…pa shodno tome napad i rušenje istih značio je svojevrsni ikonoplazam koji se kroz povjest ponavljao. Bokeljistika sa ovim djelom dobila je značajan prilog, a Mletački lav donekle zasluženu rehabilitaciju iz pera naše uvažene autorke“ – kazao je don Anton Belan.

Autorica knjige „Lav Svetog Marka, simbol Serenissime, predstavljen u umjetnosti grada Kotora” Radojka Abramović je kazala da je promocija upriličena povodom proslave Dana opštine Kotor 21. novembar i kao projekat u sklopu zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. Ministrastva kulture Crne Gore.

Ona je istakla da je još kao dijete kada je sa majkom išla na markant posmatrala nedefinisano biće, krilatog Mletačkog lava iznad ribarnice.

„Kako nam sudbina uvjek da olovku u ruke da ispisujemo stranice svog života, a kako ništa i nije slučajno, meni u profesiji je data olovka da kao već zreli profesionalac pišem o Mletačkom lavu što mi je predstavljalo veliko, veliko zadovoljstvo…“ – kazala je Abramović.

Ona se zahvali svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana.

Lav Svetog Marka, simbol Serenissime, predstavljen u umjetnosti grada Kotora

U muzičkom dijelu programa nastavile su profesorke klavira Lidija Molčanova i profesorka violine Nevila Klakor.

 

Najčitanije