11 C
Kotor

Slušaj online radio

Montenegro airlines spreman za prevoz vakcina

Montenegroairlines avion polijece iz Tivta

Montenegro airlines je spreman prevoziti vakcine protiv korona virusa i to uz metodu ,,suvog leda“.

Ovu informaciju prenio je hrvatski portal Zamaaero čiji je osnivač i glavni vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

Naveli su da Montenegro airlines proučava i druge metode za prenos vakcine, a u saglasnosti sa nadležnim tijelima u našoj zemlji.

– Trenutni limit na avionima im je 200 kilograma suvog leda, no nadaju se da će Agencija povećati ovaj limit kako bi se vakcina prevezla brzo, efikasno i jeftino. Moguće je i prevoziti vakcine u avionima bez putnika, samo za tu namjenu, te istim povećati količinu suvog leda na letu – navodi se na portalu.

Montenegro airlines, kako ističu, ne smatra potrebnim da jedan avion pretvori u preighter (cargo avion vađenjem sjedišta) jer bi to bilo neracionalno zbog tek par letova za prevoz malog broja vakcina.

Sve vakcine će se isporučivati državnoj kompaniji Montefarm koja će ih dalje distribuirati.

Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić Pobjedi je ranije kazao da iako vakcina protiv korona virusa još nije odobrena, a u fazi ispitivanja je više od deset vakcina u najpoznatijim svjetskim laboratorijama, Crna Gora je slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije uplatila avans od 646.000 eura.

Na taj način je obezbijeđen određen broj doza za najugroženije građane i pripadnike vitalnih službi.

Begić je tada pojasnio da vakcine koje će u prvoj rundi distribucije biti dostupne neće moći da obezbijede kolektivni imunitet, već će samo zaštititi pripadnike vitalnih službi u društvu i najosjetljvije kategorije društva.

Najčitanije