11 C
Kotor

Slušaj online radio

Morski kuvar – Šufigane lignje u padeli

šufrigane lignje

Potrebno je za 2 osobe:

– tri veće jadranske lignje – 2 dl maslinova ulja

– papar, sol – 2 dl vina- malvazije

– žličica šalše – češnjak, peršin

 – 25 dag palente
Priprema:
Ukusno, jednostavno i tradicionalno jelo koje je opstalo u restoranu Fra&Kat zahvaljujući vlasnicima i gurmanima južne Istre, priprema se vrlo jednostavno. Lignje narežite na kolutiće, zapecite ih kratko u vrućoj padeli na maslinovu ulju. Nakon nekoliko minuta podlijte bijelim vinom (malvazija), posolite, popaprite i poklopite da se dinsta 40 minuta na laganoj vatri. U međuvremenu skuhajte palentu, pustite da se ohladi i pripremite za serviranje. Zadnjih desetak minuta kuhanja je najbitnije. Lignjama dodajte žličicu šalše, jedan režanj sitno sjeckanog češnjaka i peršina pa ponovno poklopite. Pustite da se okusi i mirisi prožmu. Kada se stvori onaj blagi, prozirni, mirišljavi šug, jelo je gotovo. Servirate toplo s palentom i dobro rashlađenom malvazijom.
/Kuvarica Ljiljana JOSIPOVIĆ, restoran Fra&Kat, Premantura/

Najčitanije