12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Lignje s krumpirima u tavi

Lignje s krumpirima u tavi – foto kuzinasapogledom

Lignje preokrenute u tavi na pečenim krumpirima zalivenima vinom, rajčicama uz miris kadulje i origana


Još jedan hitri recept lignji sa krumpirima , inače čestom i omiljenom kombinacijom koja bi morala slijediti osnovno pravilo pripreme ovog glavonošca (što se često u mnogim kuhinjama ne dešava), a to je brzo pripremanje. Nema i ne smije biti nikakvog dinstanja sa lukom i dugog kuhanja – lignje su dobre samo kod vrlo kratke termičke obrade. Dugo kuhanje kompromitira slatkoću i ukusnost jela od lignji – meso im postaje žilavo a umak neprijatno žestok.

Vrijeme pripreme : 30 min

za 4 osobe

Potrebni sastojci:

800 g lignji

600 g krumpira

2 režnja češnjaka

malo ljute papričice

3 jž maslinovog ulja

 400 g rajčica iz konzerve (pelata)

1 dl suhog bijelog vina

5 -6 listova kadulje

grančica svježeg origana i kitica peršina

soli, svježe mljevenog papra

Način pripreme :

Očisstite lignje – ako su veće d 20 cm, možete ih izrezati na debele kolutove. Manje ostavite u komadu – odvojite im krakove.

Krumpir očistite i izrežite na kocke.

Pripremite široku, tešku tavu u kojoj ćete kuhati a možete  i servirati jelo. Stavite na dno maslinovo ulje, prepolovljen češnjak i komadić ljute papričice. Ugrijte ulje i ubacite krumpir- pecite ga, posutog listovima kadulje. Posolite ga i promiješajte dok ne uhvati koricu.

Tada ga zalijte sa pola dcl bijelog vina

Kada je ispario alkohol, ubacite pelate, isjeckane na komade. Promiješajte i dodajte vode da sve prekrijete  – poklopite i na srednje jačoj vatri kuhajte 10- 15 minuta dok se krumpir ne dokuha. Otklopite – složite unutra lignje (ako su u komadu) ili pak veće kolutove, poklopite, prodrmajte nekoliko puta i pustite da se u tom umaku kuhaju cca 5 minuta, zavisno od veličine liganja. Probajte komadić da li su se smekšale.

Ugasite – pospite sa svježe isjeckanim peršinom i svježim origanom. Ovako spremljene lignje neobično su lagane i ukusne.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije