20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Moskva ponovno uvodi mjere, stariji 4 mjeseca trebaju ostati doma

Moskva -foto Wikipedija

Suočene s eksplozijom zaraženih koronavirusom, gradske vlasti Moskve nametnule su prva ograničenja nakon ljeta među kojma je i mjera četveromjesečnog zatvaranja za sve osobe starije od 60 godina.

Vlasti su propisale obvezu da se do 1. januara mora cijepiti 80% zaposlenih u javnim službama, što je porast u odnosu na sadašnju obvezu od 60%, objavljeno je na mrežnoj stranici gradonačelnika Sergeja Sobjanjina.

Gradonačelnik je naredio zatvaranje za sve stanovnike starije od 60 godina koji nisu cijepljeni te oni moraju ostati zatvoreni četiri mjeseca – od 25. listopada do 25. veljače.

Naredio je i rad o kuće za najmanje 30% zaposlenih u poduzećima.

Kremlj razmišlja uvesti cijelotjedni prekid rada krajem listopada kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Rusija, a napose Moskva koja je glavno žarište u zemlji, suočena je s novim epidemiološkim valom zbog širenja varijante delta i lošeg odziva na cijeljenje. Posljednjih nekoliko dana Rusija tuče vlastite rekorde u broju umrlih zbog posljedica covida-19.

U utorak je Rusija potvrdila 1015 umrlih u zadnja 24 sata i to je najviše od početka pandemije. U Moskvi broj zaraženih ubrzano raste od sredine rujna i kreće se oko 6000 na dan, prema podacima vlade. Na razini cijele Rusije, svakodnevno se zarazi oko 33.000 ljudi.

Vlasti međutim mjesecima oklijevaju uvesti strože mjere ili zatvaranja u strahu da ne potkopaju dodatno već oslabljeno gospodarstvo. Cijepljenje istodobno stagnira zbog nepovjerenja stanovništva u cjepivo. Potpuno je cijepljeno samo 32,3% stanovništva, prema podacima portala Gogov koje objavljuje svakodnevne podatke.

Najčitanije