4.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Most na Bojani povezaće 30 kilometara pješčanih plaža

Most na Bojani – foto Vlada CG

Plan Albanije i Crne Gore koji je nedavno potvrđen između dvije vlade je da zajednički do 2024. godine izgrade most preko rijeke Bojane koji će spajati Ulcinj – najjužniju crnogorsku opštinu i ljetovalište Velipolje u Albaniji. Turistički privrednici mnogo očekuju od ovog projekta. Prije svega povezaće se 30 kilometara plaža, a Ulcinj će dobiti aerodrom na samo 75 minuta, što će dati mogućnost i za nove investicije.

Nova Antalija

Izgradnjom mosta Ulcinj i Velipolje će biti udaljeni svega par kilometara. Ova dva područja zajedno imaju više od 30 kilometara pješčanih plaža. Procijenjeno je da ta dva mjesta prosječno godišnje posjeti više od 50.000 turista.

Sada da bi se prevozom stiglo sa jedne na drugu poziciju potrebno je preći oko 70 kilometara, odnosno iz Ulcinja prema sjeverozapadu na granični prelaz Sukobin, a zatim preko Skadra u Albaniji južno do Velipolja.

Kako je za Caffe Montenegro kazao predsjednik Opštine Ulcinj Omer Barjaktari ovaj most povezaće 30 kilometara plaže i stvoriti regiju koja će biti nova Antalija.

– To je jedan od najvećih vizionarskih projekata u posljednjih 30 godina, a koji se tiču opštine Ulcinj. To je veliki projekat kako za Ulcinj tako i za turističku i ekonomsku budućnost naše zemlje. To će biti katalizator naše turističke i ekonomske aktivnosti i mislim da će ovo Ulcinj i Veliku plažu pretvoriti u nosioca razvoja cijele Crne Gore – kazao je Barjaktari.

Most će skratiti put do Albanije za 70 kilometara, biće dugačak 310 metara a širok oko četiri metra. Koštaće oko 20 mil EUR, a troškove će podijeliti vlade Albanije i Crne Gore. Kako se navodi u Nacrtu projekta, most će imati i pokretni mehanizam na sredini, kako bi ispod njega mogli prolaziti i veći brodovi.

Kako naglašava Barjaktari biće to novi simbol mobilnosti građana i privrede.

– Mislim da ta cijena od 20 miliona nije velika u odnosu na značaj projekta, jer će Ulcinj dobiti novi granični prelaz i novu vrijednost. Približava nas i aerodromu u Tirani, biće udaljen skoro kao i aerodrom u Podgorici i to je jedna od prednosti za Ulcinj. Doprinijeće i privlačenju stranih direktnih investicija u Opštinu Ulcinj – kazao je Barjaktari.

On navodi da će povezivanjem Ulcinja i Velipolja most povezati 30 kilometara plaže što, kako je kazao, može biti nova Antalija.

– Plaže u dužini od 30 kilometara biće najveći turistički potencijal u Evropi. To može da bude nova Antalija i nešto neviđeno u turističkoj ponudi ne samo Crne Gore već i privredi Albanije, Hrvatske i Grčke – kazao je Barjaktari.

Smatra da će ova regija biti i sjajna prilika za investicije.

– Razgovarali smo i sa investitorima sa Bliskog istoka koji blagonaklono gledaju na ovaj most i vide Ulcinj i Velipolje kao jednu regiju i to će biti sjajna prilika i za investicije u narednom periodu – kazao je Barjaktari.

Direktor Turističke organizacije Ulcinj Ćazim Hodžić kazao je za Caffe Montenegro da Ulcinjani sa velikom nadom očekuju izgradnju mosta zbog mnogo razloga.

– Otvaraju se mnogo veće šanse za iskorišćavanje naših kapaciteta i potencijala. Pored ekonomskih olakšica ovaj most nije važan samo zbog smanjenja puta koji spaja dva grada i dvije države. Njime će se dodatno smanjiti gužve, naročito u ljetnjim mjesecima na zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićan, između Ulcinja i Skadra, koji je već godinama najfrekventniji prelaz u državi, a takođe više je mogućnosti za Ulcinj i razvoj turizma – smatra Hodžić dodajući da je ovo šansa da se napraviti novi turistički proizvod za Ulcinj i Crnu Goru.

Aerodrom u Tirani mnogo bliži

– Skraćenje puta do aerodroma u Tirani na samo 75 minuta je nova mogućnost za dolazak turista na Ulcinjsku rivijeru kao i potencijalna mogućnost izgradnje novih hotela i dolazak novih investitora koji će prvenstveno gledati blizinu aerodroma do odredišne destinacije. Znamo da prvenstveno, pored turista iz Evrope, turistima sa Dalekog istoka je jako važna blizina aerodroma i oni su turisti koji na svojim odmorima provedu i do 10 dana i za svaku državu se opredijele po dva tri dana – kaže Hodžić po čijem viđenju je ovo mogućnost za privlačenje turista iz dalekih destinacija.

– Smatramo da je ovo nova vizija koja treba da bude pokretanje velikog investicionog ciklusa, naročito u dijelu Velike plaže i Ade Bojane – ističe Hodžić koji vjeruje da će se preduzeti mjere i novi koraci da se omogući nesmetano kretanje plovnih objekata rijekom Bojanom.

– Tako da se izgradnjom ovog mosta otvaraju šanse za organizaciju jednodnevnih izleta za turiste kroz Bojanu i samim tim povezivanje sa Skadarskim jezerom kao veoma zanimljive turističke atrakcije – poručuje Hodžić i napominje da se ovim takođe otvaraju putevi za apliciranje za nove IPA projekte između Crne Gore i Albanije i nova šansa svih relevantnih institucija da se uključe što više u tome kako bi došlo do realizacije novih projekata.

Ekološki aktivista Dželal Hodžić takođe se raduje projektu. Kaže i da je začuđen da tako malo košta. Takođe tvrdi da ovaj projekat neće poremetiti ekologiju ovog kraja.

– Ovo je mnogo koristan projekat za sve nas. Ne smatram da će ekološki štetiti. Više nam šteti smeće koje je sada prisutno u rijeci – kazao je Hodžić.

Izgradnja mosta preko Bojane i povezivanje dva velika turistička centra biće od izuzetnog značaja za Ulcinj i za razvoj turizma, rekao je nedavno ulcinjski građanski aktivista Džemal Perović.

Pored značajnog skraćenja puta između obala dvije zemlje, Perović ističe približavanje turističkih tržišta Albanije, Grčke, Kosova i šire.

Projekat

Prema projektu, most preko rijeke Bojane povezivaće naselja Sveti Nikola u Ulcinju i Puljaj iznad Velipolja. Dužina mosta iznosiće 310 metara, imaće dvije kolovozne trake širine nešto manje od četiri metra, a uključivaće trotoare i biciklističke staze.

Prosječna visina mosta u odnosu na najviši nivo vode iznosiće oko 10 metara kako se ne bi ometao riječni saobraćaj.

Kako piše na sajtu Vlade Crne Gore, izradu projekta finansirala je albanska strana posredstvom Albanskog razvojnog fonda (ADF). Prije postupaka nabavke za realizaciju, crnogorska strana treba dati saglasnost na postojeću projektnu dokumentaciju. Glavni projekat će biti stavljen na raspolaganje Agencije za implementaciju koja vrši reviziju projekta, prati procedure nabavke, pribavlja sve potrebne dozvole za izradu i realizaciju Projekta, izgradnju, nadzor, potvrđivanje radova, primopredaju.

Troškove u vezi sa izdavanjem potrebnih dozvola, eksproprijacijom, drugim administrativnim taksama, operativnim troškovima i drugim neophodnim troškovima, svaka strana snosi posredstvom relevantnih nadležnih organa u skladu sa zakonskim propisima na snazi u obje zemlje.

– Savremeni turizam je turizam putnika. Turisti sa zapada i istoka Balkan vide kao jedinstvenu destinaciju.

U tom kontekstu, kaže Perović, savremeni putevi dobijaju na značaju.

Podsjećamo da su na sjednici krajem februara ove godine, kojom su predsjedavali premijeri Dritan Abazović i Edi Rama postignuti Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prijelaza Sveti Nikola-Puljaj, kao i sporazum između dvije države o izgradnji mosta na rijeci Bojani.

Najčitanije