9 C
Kotor

Slušaj online radio

Most, tunel ili obilaznica oko Bokokotorskog zaliva (ANKETA)  

Most – Boka Kotorska – animacija

Vlada Crne Gore još nije odlučila da li će ući u realizaciju dvodecenijskog plana o gradnji mosta Verige koji bi saobraćajno povezao dvije obale Bokokotorskog zaliva, a čemu se protive stručnjaci za zaštitu kulturnih dobara kao i Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Oni upozoravaju da bi gradnja mosta ugrozila status tog područja kao zaštićene svjetske baštine.

Jedna od ideja je izgradnja podmorskog tunela.

Velika većina građana smatra da je Boki Kotorskoj potrebna obilaznica.

Državno preduzeće Monteput je počelo aktivnosti na izradi idejnih rješenja i vrednovanja varijanti , jedne koja se odnosi na prelazak zaliva u zoni Veriga i druge varijante prelaska preko poluostrva Luštica.

Most u Boki animacija

“Koncept mosta preko tjesnaca Verige treba konačno ostaviti po strani. Dalja istraživanja treba usmjeriti ka tunelu ispod moreuza ili alternativnim rutama koji izbjegavaju most”, piše u mišljenju komisije UNESCO.

Most se pominje i u Strategiji razvoja saobraćaja za period 2019-2035. godine.

Stručnjaci upozoravaju da bi izgradnja mosta ili tunela preko Luštice, kao velika infrastrukturna intervencija, imala veliki uticaj na kulturni pejzaž Boke, koja je sa prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora i njegovom zaštićenom okolinom prepoznata kao svjetska baština.

Kolaps koji se ljeti stvara u saobraćaju i problemi koji time nastaju su već ogromni i nedopustivi i značajno umanjuju i kvalitet života u Boki Kotorskoj kao turističkoj destinaciji.

* Ovaj tekst nastao je u okviru programa Media for All koji finansira Vlada Velike Britanije. Prikupljeni sadržaj i izneseni stavovi predstavljaju izričitu odgovornost autora.

Najčitanije