17 C
Kotor

Slušaj online radio

MSC potvrdio još jedan napad na kontejnerski brod u Crvenom moru

Foto: MSC United VIII / MarineTraffic

Kompanija Mediterranean Shipping Company (MSC) u službenom izvještaju za javnost potvrdila je da je jedan od kontejnerskih brodova u njihovoj floti napadnut u utorak u južnom dijelu Crvenog mora.

Izvješće MSC grupacije potvrdilo je ranije tvrdnje jemenskih pobunjenika Hutija, koji su tvrdili da su 26. decembra oko 12:25 UTC napali MSC United VIII od 8.204 TEU, izgrađen 2006. godine, prenosi TradeWindsNews.

MSC navodi da je brod o napadu “obavijestio obližnji ratni brod koalicijskih snaga” i započeo “manevre izbjegavanja”.

MSC-ov kontejneraš pod zastavom Liberije bio je na putu iz luke King Abdullah u Saudijskoj Arabiji za Karachi u Pakistanu.

“Trenutno su svi članovi posade na sigurnom, nema prijavljenih ozljeda, a provodi se temeljita procjena plovila”, navodi se u priopćenju, dodajući da je prioritet kompanije “zaštititi sigurnost i živote pomoraca” te da će MSC “nastaviti preusmjeravati plovila sa Sueza preko Rta dobre nade dok se ne bude mogla osigurati potpuna sigurnost posade”.

“Pomorske snage jemenskih oružanih snaga izvele su operaciju ciljanja trgovačkog broda MSC United odgovarajućim mornaričkim projektilima”, izjavio je glasnogovornik Hutija Yahya Saree. “Operacija je uslijedila nakon što je posada po treći put ignorirala pozive pomorskih snaga, kao i ponovljene hitce upozorenja”, dodaje se u priopćenju Hutija.

U napadu koji se dogodio ranije tokom dana u utorak, oko 80 nautičkih milja od Hodeide u Jemenu, bespilotna letjelica približila se trgovačkom brodu i ratnom brodu koji je bio u blizini, navodi Ambrey Analytics. Ratni brod je ispalio dva projektila kao odgovor. Prvi je promašio, ali je drugi uspješno naciljao bespilotnu letjelicu, izvijestio je Ambrey.

MSC je jedan od nekoliko velikih brodara koji su ranije ovog mjeseca izjavili da će obustaviti sve tranzite regijom.

Danski brodarski div AP Moller-Maersk rekao je da priprema brodove za tranzit Sueskim kanalom sada kada je multinacionalna mornarička radna snaga prisutna u Crvenom moru. Međutim, Maersk nije naveo vremenski okvir za poništavanje svoje odluke o izbjegavanju plovnog puta i preusmjeravanju plovila na duže rute.

Maersk je naveo da je u nedjelju dobio potvrdu da je operacija Prosperity Guardian pod vodstvom SAD-a pokrenuta. Međutim, nekoliko zemalja koje su se prvotno obvezale na sudjelovanje u međuvremenu su se povukle. Francuska, Italija, Španjolska, Norveška i Danska rekle su da će ratne brodove dati samo snagama kojima zapovijeda NATO.

Najčitanije