12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Muo – Održana prezentacija rijetkih i vrijednih drvenih skulptura koje su spašene… / VIDEO, FOTO/

U župnoj crkvi Pomoćnice Kršćana na Mulu kraj Kotora, u subotu je održana prezentacija konzervatorsko-restauratorskih radova na vrijednim i rijetkim drvenim skulpturama anđela oltara bl. Gracije.

Barokni kipovi anđela bili su procesu obnove osam mjeseci i nakon zavšretka obnove, nedavno su vraćeni na njihovo izvorno mjestu.

O anđelima i izvedenim radovima govorili su mjesni župnik, don Robert Tonsati i Jasminka Grgurević, slikarica-restauratorica.

„Ova dva kipa, dva drvena anđela, veoma su vrijedna umjetnička djela, potiču iz 18. vijeka i rijetke su barokne skulpture na području Boke. Bilo je sramotno da takve oštećene skulpture, oštećene stoje na oltaru Blaženog Gracije, i niko ih nije tretirao kao umetnička djela. Ove barokne skulpture pokušavao sam obnoviti gotovo šest godina, ali niko nije imao sluha. Razmišljao sam kako i gdje da ih restauriramo, da ih pošaljemo u inostranstvo ali to bi stvorilo dodatnih logističkih problema i gospođa Zorica Čubrović mi je predložila da to uradimo u našem Zavodu za zaštitu spomenika. Uspio sam pronaći donatore, a to su svetište Gospe od Škrpjele i don Srečko Majić i porodica Anta Grlića Radmana“ – kazao je don Robert Tonsati, koji je potom govorio o anđelima u ikonografiji.

Proces restauracije i konzervacije detaljno je objasnila rukovodilac projekta Jasminka Grgurević, koja je istakla da je proces trajao punih osam mjeseci a da su joj u u tom zahtjevnom postupku pomogli Drago Radimir i Slavica Lompar.

Ona je kazala da je naučnim metodama utvrđeno da je prva restauracija urađena oko 1870. godine.

„Starost skulpture nije tačno utvrđena, mislim da su satre oko 250 godina, ali u ovom trenutku je važno da smo spriječili dalje propadanje ovih vrijednih umjetničkih dijela“ – kazao je za Boka News, don Robert Tonsati.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, Marija Mihaliček, ovom prilikom uručila je primjerak zlatne povelju župi Muo, koji su dobili na godišnjoj skupštini Matice hrvatske za izdanje “Muljanski kantual”.

Muo – prezentacija

U muzičkom dijelu programa nastupile su Bruna Matijević i Anđela Homen.

Najčitanije