10 C
Kotor

Slušaj online radio

“Muzeji i klimatska kriza” – multidisciplinarna naučna konferencija u Tivtu

CZK Tivat – foto Boka News

JU Muzej i galerija Tivat organizuje konferenciju “Muzeji i klimatska kriza” koja će se održati 14.marta

Klimatske akcije su nezaobilazna tema u Crnoj Gori i svijetu, a muzeji su među institucijama koje su prepoznate da osnažuju klimatske akcije zarad dobrobiti i  održivosti društva.

U sferu interesovanja evropskih muzeja i organizacija, naučnih i stručnih istraživanja stavljen je fokus na zaštitu kolekcija, sprovođenje akcionih planova za održivi razvoj muzeja i reevaluaciju kolekcija za dobrobit društva. Predmeti iz kolekcija mogu da skrenu pažnju na klimatske promjene, zaštitu životne sredine, podstaknu obnovu starih tradiconalnih znanja, vještina i praksi za održivu budućnost.

Eko dizajn, eko izložbe i eko materijali su jedne od aktivnosti koje unaprjeđuju evropski muzeji. Konferencije, predavanja, akcioni planovi doprinose razmjeni iskustava i znanja sadržanih u UN Agendi održivo razvojnih ciljeva 2030.

Na konferenciji će govoriti Elizabeth Wilde iz Mreže evropskih muzejskih organizacija, Saša Srećković iz Etnografskog muzeja u Beogradu, Dr Natalija Čađenović direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, predsjednik NVO Eko Saša Karajović, predstavnik Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, odsjek za primjenjenu meteorologiju i klimatske promjene Luka Mitrović, predsjednica Balkanske mreže muzeja Aida Vezić, Azra Bečević Šarenkapa iz Zemljakog muzeja u Sarajevu, Violeta Vukosavljević predstavnica Muzejskog društva Crne Gore, Ivana Ćupić direktorica JU Muzeji i galerije Podgorice, Igor Lazarević kustos etnografske zbirke JU Muzej i galerija Tivat, Zoran Kruta muzejski pedagog u JU Muzej i galerija Tivat.

Podsjećamo da je JU Muzej i galerija Tivat član Mreže evropskih muzejskih organizacija i dio radne grupe za održivost i klimatske akcije.

JU Muzej i galerija Tivat u sklopu pripreme politike održivosti kroz Akcioni plan za održivi razvoj održan je sastanak sa predstavnicima NVO “ECOM” iz Kotora.

U ranijem period razmatrana je mogućnost dobijanja ekološke oznake Green Key (Zeleni ključ), koju ima preko 5.000 turističkih objekata i atrakcija u 50ak zemalja svijeta. Kroz proces sertifikacije utvrđuje se postojeće stanje, predlažu vizija i strategija održivosti i utvrđuju mjere za njihovu realizaciju.

JU Muzej i galerija Tivat bi, ukoliko dobije Zeleni ključ, bila prvi muzejski objekat u Crnoj Gori koji bi imao ovo prestižno ekološko priznanje.

Učesnici konferencije i svi zainteresovani za ovu temu biće u prilici da obiđu izložbu “Plavi svijet kitova i delfina” Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, a koju je podržala Balkanska mreža muzeja kroz manje grantove.

Najčitanije