16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Na GP Karasovići (HR-CG) zaplijenjeno 400.000 sjemenki cannabisa

Na GP Karasoviću zaplijenjeno 400.000 sjemenki cannabisa, uhapšen albanski državljanin

Dubrovački policija u saradnji s carinskim službenicima zaplijenila je na graničnom prijelazu Karasovići (HR-CG) 400 hiljada sjemenki cannabisa, iz kojih se moglo uzgojiti više od 130 tona marihuane, i uapsila 29-godišnjeg albanskog državljanina, saopštila je u utorak policija.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske saopšteno je kako  je izlaznoj graničnoj kontroli na GP Karasovići u nedjelju u 1,30 sati, pristupilo osobno vozilo albanskih nacionalnih oznaka, kojeg je vozio 29-godišnji albanski državljanin.

Tokom granične kontrole policijski i carinski službenici uočili su preinake u unutrašnjosti vozila, što je izazvalo sumnju na moguće krijumčarenje te je zatražen nalog za pretragu.

Temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku pretraženo je vozilo i u prednjem dijelu  pronađen je posebno izrađen skriveni prostor, u kojem se nalazilo ukupno 400.000 sjemenki, odnosno  400 originalnih pakovanja s po 1000 komada sjemenki cannabisa, naveli su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Zemlja podrijetla sjemenki je Kanada gdje je legalizirana marihuana za osobne potrebe, a tržišna vrijednost zaplijenjenih sjemenki  procjenjuje se na oko 600 hiljada eura.

Također se procjenjuje da bi se od ove količine sjemenki cannabisa moglo uzgojiti preko 130 tona marihuane s visokim postotkom aktivne tvari THC-a (Tetrahidrokanabinol).

Granični prelaz Karasović foto Boka News

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni državljanin Albanije sjemenke cannabisa prevezao iz jedne od zemalja zapadne Evrope s ciljem daljeg prevoženja u Albaniju gdje je bila namijenjena sadnji i uzgoju.

Sjemenke su uz potvrdu oduzete, a 29-godišnji albanski državljanin je uz kaznenu prijavu za kazneno djelo „Izbjegavanja carinskog nadzora“, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

Najčitanije