8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, psihologije i bokeljologije.

Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo roman je Mirjane Drljević. Prolaznici koji su se tog 9. maja zatekli na beogradskom Trgu republike vidjeli su neobičan prizor: tri potpuno nage djevojke koje leže nepomčno u ograđenom prostoru. Policija i hitna pomoć su pozvane, a prisutni posmatrači shvataju da pred sobom imaju djevojke čiji je nestanak bio tema prethodnih dana. Iako u osnovi detektivski, ovaj roman je i emotivan i pun suptilnog humora, Brza, inteligentna i znalački vođena od početka do kraja, ova priča nam razotkriva posljedice neizgovorenog i potisnutog u postjugoslovenskom društvu. Izdavač je Booka.

Kataloniji u čast roman je koji je nastao iz ličnog iskustva Džordža Orvela iz Španskog građanskog rata gdje je učestvovao na strani Radničke partije. U nevelikom vremenskom zahvatu kojim se bavi ovo djelo, Orvel se trudi da nam što objektivnije izvještava o zbivanjima na frontu, kao i o atmosferi u Barseloni i drugim gradovima na sjeveroistoku zemlje. Rat u kome se obreo je suma medijske propagande, pacova u rovu i isprazne ideologije izvan njega. Iza svih tih dešavanja Orvel će nas upoznati  sa mentalitetom španskog naroda i duhom Španije koji mu je, uprkos svemu, uvijek budio maštu. Izdavač je Plato.

Lutka od porcelana roman je Kristen Laš. Rouzi se nekada zvala Raisa i živjela je mirno u malom stanu u Moskvi, gdje joj je majka pred spavanje pričala bajke. Jedne ljetnje noći ubijeni su joj otac i sestra i djetinjstvo joj se naglo okončalo. Godinama kasnije na doktorskim je studijama u Oksfordu, a njen vjerenik ne zna ništa o ništa o Rouzinom ranijem životu. Na samrtničkoj postelji majka joj zavještava notes sa sablasnim kratkim pričama. Proganjana sestrinim duhom i obuzeta očajničkom žudnjom za odgovorima, Rouzi se vraća u domovinu kako bi otkrila istinu o toj ljetnjoj noći i kako bi raskrstila sa svojom prošlošću. Izdavač je Laguna.

Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao Junasa Junasona priča je o Alanu Karlsonu koji na svoj 100. rođendan iskače kroz prozor čvrsto riješen da starački dom ne bude mjesto na kom će skončati životni vijek.  Roman dobija zaplet kada junak prisvaja kofer jednog kriminalca. To će ga dovesti u vezu sa mnogim interesantnim likovima. Kako se klupko događaja zamotava tako se odmotava Alanov život koji se, kako se ispostavilo, u pravo vrijeme nalazio na mjestima na kojima se rješavala budućnost Evrope i svijeta. Između ostalog, večerao je sa Trumanom, ručao sa Mao Cedungom, spriječio atentat na Čerčila. Izdavač je Laguna.

Austrougarska i nastanak Albanije (1896-1914) Dušana Fundića knjiga je koja predstavlja originalno naučno djelo. Njeni zaključci zasnovani su prvenstveno na građi bečkog arhiva. Vrijedan je ovo doprinos ne samo srpskoj nego i svjetskoj istoriografiji. humanističkim i društvenim naukama. On će posebno obogatiti naše znanje o istoriji Austrougarske, o Albancima i Balkanskom poluostrvu. ali će upotpuniti i svjetska istraživanja složenog odnosa između imperija i nacija. Izdavač je Clio.

Dete u tebi mora da pronađe svoj mir autorke Štefani Štal svjetski je bestseler iz oblasti psihologije. Svako čezne da bude prihvaćen i voljen. Tokom djetinjstva razvijamo nophodno samopuzdanje i povjerenje, koji nas kao odrasle nose kroz život. Međutim, uvrede koje smo iskusili takođe se utiskuju u nas i nesvjesno određuju sve veze i odnose u našem životu i sprječavaju nas dak ao odrasli ljudi ostvarimo nove potencijale. Ova knjiga nudi sveobuhvatni program za praktičan rad na sebi koji će nam pomoći da se oslobodimo usvojenih obrazaca jer oni nas stalno dovode u sukob sa nama samima ali i sa okolinom. Izdavač je Laguna.

Pomorska privreda Boke Kotorske u XVIII vijeku knjiga je koja sabira većinu radova koje je znameniti istoričar Miloš Milošević posvetio istoriji pomorstva u Boki. Nakon uvoda sa poetičnim naslovom „Pomostvo – izvor života na kamenu“, Milošević piše o Profesionalnom formiranju pomoraca u Boki Kotorskoj u 17. i 18. vijeku, kreditiranju pomorske privrede, o događajima i najznaćajnijim porodicama iz Kotora, Perasta, Dobrote, Stoliva i Herceg Novog, o pomorskim elementima u obiteljskom arhivu Balovića iz Perasta.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije