17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavljaju se borbe diljem Ukrajine, Rusi najavili humanitarne koridore

Ukrajina – foto Reuters – Kai Pfaffenbach/Jedrzej Nowicki/Agencja Wyborcza.pl/Oleksandr Lapshyn /

Nastavlja se rusko granatiranje ukrajinskih gradova. Pod paljbom je i Mariupolj u Azovskom te Mikolajiv na Crnom moru. Najžešće borbe vode se u predgrađima Kijeva, a Ukrajinci procjenjuju da ga Rusi žele potpuno opkoliti te poručuju da se spremaju za finalni krvavi obračun.

Završen je i treći krug rusko-ukrajinskih pregovora, održan na granici Bjelorusije i Poljske. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako će otvoriti otvoriti koridore kako bi civili iz Kijeva, Černjihiva i Harkiva putovali ne samo u Rusiju, nego i prema zapadu.

Ključni događaji:

  •  U nacionalnom parku – kod bjeloruske granice, završen je treći krug mirovnih pregovora ruskih i ukrajinskih pregovarača. Ukrajinski pregovarači potvrdili su – da je ostvaren “manji napredak” prema uspostavi humanitarnih koridora, ali da nema znatnog poboljšanja stanja.
  • Ruska ofenziva u Ukrajini nastavljena je u utorak, ali znatno sporijim tempom, objavila je ukrajinska vojska, dok su uplašeni stanovnici pokušavali pobjeći iz bombardiranih gradova.
  • Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako će otvoriti “humanitarne koridore” od utorka u 8 sati ujutro ne samo prema Rusiji nego i prema zapadu.
  • Dok bombardiranja ne prestaju, a brojka poginulih civila stalno raste i prešla je 400, analitičari procjenjuju, da Rusija sada već s 95 posto svoje vojne sile napada Ukrajinu.
  • Pod nemilosrdnim granatiranjima je i lučki grad Mariupolj u Azovskom moru, kao i grad Mikolajiv na Crnom moru. Najžešće borbe vode se u predgrađima Kijeva, a Ukrajinci procjenjuju – da ga Rusi žele potpuno opkoliti te da se spremaju za finalni krvavi obračun.
  • Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a Sjedinjene Države i njihovi saveznici zatražili su od Rusije da osigura sigurne prolaze za civile iz gradova pod opsadom te dostavu pomoći na područja na kojima se vode borbe. Stanje u Ukrajini se, upozorava SAD, rapidno pogoršava.
Izvor:HRT-Hina

Najčitanije