16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Većinu zaposlenih u lokalnoj upravi Tivta čine pripadnice ljepšeg pola

Opština Tivat – foto Boka News

U Opštini Tivat trenutno je zaposleno ukupno 79 žena – navodi se spisku zaposlenih koji lokalna uprava Tivta redovno objavljuje na svom sajtu.

Podatak o broju zaplsnih žena u Opštini joj je inače, prie desetak na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama, tražila NVO Građanska Alijanssa iz Podgorice.

Ne računajući Službu zaštite i spašavanja u kojoj su 32 zaposlena, u Opštini Tivat trenutno je na platnom spisku, zajedno sa pripravnicima, ukupno 113 aktivno zaposlenih, što znači da su pripadnice ljepšeg pola apsolutna većina među radnicima lokalne uprave. Iako ih nema na četiri politički najistaknutije pozicije u lokalnoj samoupravi (mjestima predsjednika i potpredsjednika Opštine, odnosno predsjednika Skupštine Optine), dame u Tivtu su većina na ostalim rukovodećim pozicijama.

Tako od ukupno šest sekretarijata u Optini Tivat, njih četiri vode žene i to Borka Mršulja (Sekretarijat za društvene djelatnmosti), Jelena Šćekić (Sekretarijat za komunalni  i inspekcijski nadzor), Sonja Pravilović (Sekretarijat za lokalnu upravu) i Milica Manojlović (Sekretarijat za uređenje prostora).

Pripadnice ljepšeg pola su na čelu tri od ukupno pet službi u lokalnoj samoupravi Tivta- sekretarka lokalnog parlamenta Ivana Aranđus vodi Službu Skupštine Opštine, Jela Mrdak je na čelu Službe unutrašnje revizije, a v.d. glavna administratorka Opštine Tivat Marija Sijerković je ujedno i na čelu Službe glavnog administratora.

Od dvije lokalne Direkcije, jedna je pod rukovodstvom dame – Rita Mitrović je na čelu Direkcije za imovinsko-pravne poslove, dok Direkcija za investicije trenutno nema postavljenog rukovodioca. I funkciju menadžera Opštine Tivat pokriva jedna dama – Patricia Pobrić.

Što se lokalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština Tivat tiče, rodni odnos je unekoliko drugačiji u korist muškaraca jer su dame trenutn na mjestu direktorki Radio Tivta, Gradske bilioteke, Centra za kulturu i JU Muzej i galerija, dok muškarci rukovode Komunalnim preduzećem, Vodovodom i kanalizacijom,  Autobuskom stanicom, Parking servisom, Sportskom dvoranom i Dnevnim centrom za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju.

Izvor:S.L.

Najčitanije