9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavljaju se previranja između dijela radnika i menadžmenta Pomorskog saobraćaja

Pomorski sobraćaj – foto Boka News

Nakon što je nedavno po kratkom postupku zbog navodnih težih prekršaja radne discipline dao otkaz predsjedniku  Nezavisnog sindikata kompanije Pomorski saobraćaj Kamenari Ivanu Vučinoviću, izvrši direktor i suvlasnik te kompanije Dejan Ban nastavio je da pokreće disciplinske postupke protiv radnika koji su članovi tog sindikata.

Pomorski saobraćaj u vlasništvu podgoričkih biznismena Dejana i Dušana Bana i njihovog partnera Željka Mihajlovića ima monopo na jedinoj trajektnoj liniji u državi, Lepetane-Kamenari, preko tjesnaca Verige. Ta firma je prije par mjeseci, prvi put nakon što ju je država 2004. privatizovala i prodala podgoričkim biznismenima bliskim predsjedniku DPS-a i šefu države Milu Đukanoviču, dobila sindikat. Menadžment firme međutim, prvo izbjegavao da uopšte primi zvanično obavještenje o osnivanju radničke asocijacije, a potom je njenog predsjednika Ivana Vučinovoča direktor Dejan Ban prvo poslao na slabije i do tada nepostojeće radno mjesto da na ulici u Kamenrima broji kamione i autobuse koji ne ulaze na trajekt već nastavljaju put okolo Kotorskog zaliva, a zatim je Vulinoviću nedavno uručio i otkaz. Ban je Vučinovića teretio da je ovaj napravio težu povredu radne dispcipline jer je navodno “neovlašćeno komunicirao sa medijima i odao im poslovnu tajnu”, a što je Vučinović negirao.

Dio bivših i sadašnjih radniak Pomorskog saobraćaja “Vijestima” je juče saopštio da je  izvršni direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban uz asistenciju finansijskog direktora kompanije Petra Popovića, nakon što su dali kako kažu nezakonit otkaz Vučinoviću, “krenuo je da se obračunava sa i maltretira” još jednog člana Izvršnog odbora Nezavisnog sindikata – dugogisnji radnicu te kompanije Tatjanu Mandić.

“Par dana nakon što je meni uručen nezakoniti otkaz, po već ustaljenom sistemu, poveden je disciplinski postupak  protiv članice Izvršnog odbora sindikata Tatijane Mandić, a sve u cilju daljeg slamanja sindikata. Tokom uručivanja saopštenja kojim je sindikat osudio ponašanje poslodavca prema članovima te organizacije a koje je potpisala Mandićeva, odmah su prema njoj menadžeri firme pokrenuli mjere kažnjavanja. Optužbe u toj disciplinskoj prijavi su besmislene i navedene su kao teže povrede rada stvari koje su bile uobičajena praksa do sada. Ovo je klasična sidikalna diskriminacija koju ponovo osuđujem i po ko zna koji put pozivam institucije sistema da reaguju na ovaj višemjesečni progon  i bezakonje.”-kazao je novinarima juče bivši radnik i predsjednik Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja Ivan Vučinović. On je pojasnio  da je  od osnivanja sindikata, par njegovih kolega koji su bili članovi te organizacije,u međuvremenu izgubilo posao u Pomorskom saobraćaju.

Prema nezvaničnim informacijama, menadžment firme je protiv Mandićeve koja je dugogodišnji biljetar u Pomorskom saobraćaju, pokrenulo disciplinski postupak zbog toga što je ova štampala račune i karte za ukrcaj na trajekt i prije nego što bi se njihov kupac pojavio na biljetarnici. Ova praksa inače, uobičajena u Pomorskom soabraćaju, posebno za vrijeme gužvi na trajektnim prelazima u Kamenarima i Lepetanima, pa se jedan broj karata unapred odštampa kako bi se odmah mogle predati kupcima i time ubrzati procedura ukrcaja vozila na trajekt. Mandićeva inače, nije imala manjka ili viška u kasi  i sve odštampane karte i račune za njih uredno je pokrila novcem koji je primila od kupaca.

Trenutno 20 bivših i sadašnjih radnika Pomorskopg saobrćaja pred sudom traži svoja prava za koja smatarju da im ih je poslodavac svjesno uskratio. Njih zastupa advokat Jovan Pejović iz Herceg Novog.

Bura foto Boka News

„Punomoćnik sam četiri radnika kojima je poslodavac izrekao disciplinske mjere prestanka radnog odnosa. Pravosnažnim presudama sudovi su poništili otkaze za trojicu, dok je jedan od njih, donedavni predsjednik Nezavisnog sindikata Ivan Vučinović podnio i tužbu zbog šikanoznog i nebuloznog rasporeda na drugo radno mjesto. Osim toga, punomoćnik sam 16 radnika pred Osnovnim sudom Herceg Novi koji tuže tu firmu radi isplate razlike manje isplaćene zarade po osnovu minulog rada, po osnovu neisplaćenih prekovremenih sati rada, po osnovu naknade štete za neiskorišćene godišnje odmore, po osnovu neisplaćivanog regresa za godišnje odmore.”-kazao je juče Pejović.

Njegovi klijenti tvrde da su oštećeni je im Pomorski saobraćaj navodno u posljednjih 12 godina nije uplaćivao adekvatne naknade za minuli rad, kao i zbog neuplaćivanja regresa i toplog obroka. Direktora Dejana Banka prozivaju i zbog zoga što je on nekolicini od njih “bez osnova dao otkaz dok su se nalazili na bolovanju,  pa iako je sud naložio da ih vrati na posao, Ban ih je opet na isti način kao i prije, otpustio sa posla”.

“Ono što se prije mjesec dana desilo biljetaru i predsjedniku Sindikata Ivanu Vučinoviću, dokaz je da se bahatost jednog čovjeka i dalje nastavlja.” -rekli su oštećeni radnici.
Njihov advokat, Jovan Pejović naglasio je da, ukoliko se u parničnim postupcima dokaže svjesno kršenje prava zaposlenih, antisindikalna i druga diskriminacija, “može otvoriti i pitanje krivične odgovornosti poslodavca.”

Najčitanije