8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Navar“ pravi manju marinu ispod stare ciglane

Aktuelno Navarovo brodogradiliste za jahte u Bonićima

Kompanija „Navar Incorporated“ iz Tivta pokrenula je administrativnu proceduru za dobijanje dozvole za širenje svog nautičkog centra u tivatskom naselju Bonići, pa je tako Agencija za zaštitu prirode i životne sredine započela javnu raspravu o „Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju objekta nautičkog turizma/marine L3, na katastarskoj parceli 4732/2 i djelovima katastarskih parcela broj 4889, 4715/2, 4716/1, 4717, 4731, 4732/1, 4732/3, 4878/3 KO Tivat i djela akvatorijuma, u zahvatu Državne studije lokacije „Dio Sektora 22 i Sektor 23”, opština Tivat”.

U skladu sa onim što predviđa Državna studija lokacije za ovaj dio tivatske obale, “Navar” namjerava da pristupi drugoj fazi izgradnje planirane luke nautičkog turizma, a koju je ta kompanija ovdje započela prije desetak godina. Stoga će na prostoru sjeverno od svog postojećeg remontnog brodogradilišta za jahte koje je ineč, prva faza ove luke, izgraditi manju marinu sa 30-tak vezova za plovila dužine do 20 metara.

Prvo će se na prostoru od kraja aktuelnog brodogradilišta sjeverno prema starom mandraću ispod srednjevjekovnog ljetnjikovca Verona, koji čini katastarsku parcel 4731 KO Tivat ukupne površine 1.057 kvadrata,  ispod objekta nekadašnje stare ciglane “Račica”,  graditi novi obalni zid, a potom u moru postaviti plutajući valobrani i privezni gatovi za smještaj manjih plovila za sport i rekreaciju, odnosno jahti. Površina nove operativne obele koja će se ovdje graditi na sada potpuno neuređenoj šljunkovito-muljevitij obali je 2.595 kvadrata, a na njoj će se potom  izgraditi i prizemni servisni objekat ukupne bruto građevinske površine 268 kvadrata. U toj zgradi će biti smješteni prijemno-informacijski punkt marine, prostorije za osoblje ove nove male luke nautičkog turizma, kancelarije, vešeraj, toaleti i mokri čvorovi za nautičare sa jahti, magacin rezervnih djelova i opreme za brodove te manji kafe-bar.

Servisni objekat koji se sastoji iz tri konstruktivne cjeline će, kako je navedeno u Ekaboratu,  služiti za pružanje turističkih usluga nautičkim turistima: snadbijevanje vodom, rezervnim djelovima, opremom, davanje različitih informacija, obezbjeđen sanitarni čvor  itd. Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu projekta nove male marine u Bonićima inače, uradila je podgorička firme Studio Synthesis, a javna rasprava o tom dokumentu trajaće do 21.novembra.

Izvor:S.L

Najčitanije