18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nesvakidašnja investicija Doma starih ,,Grabovac“, mini farma u Krivošijama

Risan- Dom starih Grabovac

Uprkos kovidu-19, karantinu, otežanom radu i mnogim zabranama i ograničenjima koja su na snazi, uprava Doma starih „Grabovac“ u Risnu bila je odlučna da investira u podizanje kvaliteta svojih usluga i u 2020. godini otpočela i okončala mnoge investicije ukupne vrijednosti 150.000 eura.

Najneobičnija i nesvakidašnja investicija za ovaj tip ustanove je svakako mini farma u Krivošijama, čiji kapacitet je 5 tona svinjskog mesa, 5 tona pilećeg i 2,5 tone ćurećeg mesa. Prije nekoliko dana završeno je investiranje u adaptaciju postojećeg objekta čija namjena je štala za uzgoj svinja, tovnih ćurki i pilića.

Racionalnost

– Na ovu ideju došli smo jer su decenijama otpatke od hrane iz Doma odvozili lokalni farmeri za svoje potrebe, a Dom od istih nije imao nikakve koristi. Trenutno je stanje takvo da je ulaganje u adaptaciju i opremanje navedenog objekta koštalo manje od godišnje uštede na cijeni mesa, odnosno prevedeno u investicionom smislu, investicija je i te kako isplativa. Kod nadležnog ministarstva registrovali smo poljoprivredno gazdinstvo i u kontrolisanim uslovima povećali smo kvalitet hrane, a višestruko smanjili troškove. Vrijednost ove adaptacije iznosi cca 30.000 eura – kazao je direktor Srđan Dragomanović.

Ulaganje

Što se tiče ostalih investicija, podsjeća da su u februaru 2020. godine na odjeljenju gerijatrije zamijenjenji svi prozori, dotrajali drveni zamijenjeni novim eloksiranim prozorima, odnosno zamijenjeno je 66 dvokrilnih prozora i vrata. Vrijednost ove investicije iznosila je 11.000 eura.

– Obnovili smo kompletan vozni park i četiri dotrajala vozila, prosječne starosti preko deset godina i velikom pređenom kilometražom, zamijenili sa novim vozilima uzetim preko finansijskog lizinga uz kasko osiguranje. Na ovaj način smanjili smo troškove preko smanjenje potrošnje goriva kao i smanjenja troškova održavanja, koji su na godišnjem nivou iznosili više nego rate za navedena 4 vozila od kojih je jedno specijalizovano ambulantno vozilo i specijalizovani kombi za prevoz invalida. Ukupna vrijednost svih vozila iznosi 112.000 eura – kaže Dragomanović.

Renoviranje

Trenutno je u završnoj fazi adaptacija odjeljenja psihogerijatrije u dijelu zamjene vodovodne i kanalizacione mreže u 12 kupatila i toaleta, zamjene podova u hodnicima i 21 sobi, krečenje i ostali moleraj, ugradnja eloksirane bravarije i proširenje svih ulaza za potrebe nesmetane komunikacije invalidnih nepokretnih, odnosno polupokretnih lica. Vrijednost ovih radova će biti oko 40.000 eura, a završetak se očekuje u drugoj polovini januara sljedeće godine.

– Do kraja godine u sve objekte Doma biće instalirana oprema posljednje generacije za potrebe emitovanja wi-fi internet signala velike brzine protoka, obzirom da smo obezbijedili i do ustanove doveli optički internet kabl. Vrijednost ove investicije je 5.000 eura. Za potrebe fizioterapije kupili smo najsavremeniji multifunkcionalni aparat čija vrijednost je 5.000 eura, a za potrebe dezinfekcije podova prije pojave kovid-19 kupili smo dvije specijalizovane mašine koje se koriste u bolnicama širom Evrope, ukupne vrijednosti 10.000 eura. Za potrebe obnove vešeraja kupili smo profesionalnu mašinu kapaciteta pranja 14 kg i vrijednosti 4.500 eura, a za potrebe priručnih kuhinja kupili smo 3 profesionalne sudomašine winterhalter ukupne vrijednosti cca 13.000 eura. Za potrebe klimatizacije kuhinje – sistema hlađenja i stavranja boljih usluva za rad kuvara uložili smo 8.000 eura – kazao je Dragomanović.

Nema zaraženih

U Domu starih ,,Grabovac“ trenutno nema zaraženih novim korona virusom i stanje je redovno.

– Naša ustanova je velikom žrtvom svih zaposlenih uspijela od marta do septembra da se odupre ovom virusu, na način što je veći dio zaposlenih u dva navrata i ukupnom trajanju od 93 dana, zajedno sa korisnicima živio i radilo u samoj ustanovi kao svojevrsnom karantinu. Nakon 15-ak dana od izlaska iz karantina, tačnije sredinom septembra zabilježen je prvi slučaj zaraze korona virusom. U tom naletu je inficirano 25 korisnika i 16 zaposlenih i svi navedeni, zahvaljujući internim procedurama za postupanje za vrijeme epidemije, nalazili su se na istom dijelu sprata, tako da smo transmisiju brzo prekinuli i posljednjih mjesec i po dana smo bez zaraženih korisnika. Što se tiče zaposlenih, svi oni koji se vraćaju sa godišnjih odmora ili bolovanja, prije ulaska u ustanovu se testiraju, tako da se s vremena na vrijeme desi da je neko od zaposlenih pozitivan, al upravo zahvaljujući testiranju, strogim procedurama prilikom ulaska u ustanovu i nošenja lične zaštitne opreme u samoj ustanovi, nije došlo do ponovne infekcije korisnika – zaključuje Dragomanović.

/Ivana Komnenić/

Izvor:Pobjeda
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije