14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova akcija uklanjanja nelegalnih ribarskih alata u Boki Kotorskoj

Oduzete vrše – Stop krivolovu

Inspektor za ribarstvo, aktivisti Stop krivolovu i pripadnici Granične policije u subotu 14. decembra, od ranih jutarnjiih sati realizovali su akciju uklanjanja nelegalnih ribarskih alata u reonu Boke Kotorske, i to na potezu Igalo – Herceg Novi – Đenovići.

U akciji je iz mora izvađena, a kasnije i uništena velika količina neobilježenih a samim tim i nelegalnih vrša, ali i znatna količina zamki za hobotnice i raznih improvizovanih  nelegalnih ribarskih alata.

Alati koji su zatečeni u moru, uredno obilježeni, su prekontrolisani, i ostavljeni na svojim mestima, a gde je utvrđeno da se na jedan broj sportsko rekreativne dozvole nalazi obilježeno više od jedne vrše, prekobrojne su takođe vađene!

Bitniji od svega su rezultati koje ovakve akcije postižu, i dokaz su važnosti saradnje građana i nadležnih institucija koja je na najvišem mogućem nivou postignuta i koja se sprovodi kontinuirano i bezrezervno od strane svih uključenih u borbu protiv krivolova u Crnoj Gori, kažu aktivisti iz Stop krivolovu.

– Velika zahvalnost pripadnicima Granične policije, jedinice patrolnih čamaca i brodova Herceg Novi i Inspektoru za ribarstvo koji su po ko zna koji put uložili ogroman trud da sprovedu uspešnu akciju, uklone veliku količinu nelegalnih ribarskih alata i samim tim pokažu rijšenost da se more oslobodi balasta krivolova, a priobalje i plovni putevi učine sigurnijim, jer su i sami juče imali problem, kada se plovilo uplelo u neobilježen i prikriven konop od vrše, i tako se neposredno upoznali sa dodatnim problemima koje neobilježeni ribarski alati izazivaju a da to nije samo krivolov.

Za sve one, koji i dalje imaju nedoumice oko toga kako pravilno obiljležiti vršu, poruka da se oko toga informišu u klubovima kod kojih su dozvole izvadili, poručuju iz Stop krivolava.

Najčitanije