12 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova erupcija vulkana na Islandu, lava se izliva na ceste

Island
Foto: Icelandic Coast Guard / Reuters

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u četvrtak, treći put od decembra. Izbacivao je lavu 80 metara u vis i poremetio svakodnevni život na poluotoku Reykjanesu.

Vodoskoci žarkonarančastog otopljenog stijenja izbijaju iz pukotina na Zemlji, a lava je već prešla ceste kod Plave lagune, luksuznog geotermalnog lječilišta koje je zbog erupcije zatvoreno.

Lava je također oštetila cijevi s termalnom vodom na području južno od glavnoga grada i poremetila opskrbu toplom vodom za 20.000 ljudi. Ponovna uspostava opskrbe toplom vodom putem pomoćnog cjevovoda mogla bi potrajati danima.

Civilna zaštita zatražila je od građana i tvrtki da budu štedljivi kad je riječ o električnoj energiji.

– Rijeka lave trenutačno je samo kilometar od geotermalne elektrane Svartsengi, rekla je Rikke Pedersen, voditeljica Nordijskog vulkanološkog istraživačkog centra u Reykjaviku.

Vulkanske erupcije na poluotoku Reykjanesu tzv. su pukotinske erupcije koje nastaju kada niskoviskozna lava izlazi iz pukotina u Zemlji u dužini nekoliko desetaka kilometara.

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnoga grada Reykjavika. U posljednje dvije godine na tom su se poluotoku dogodile četiri erupcije.

Na specifičnoj lokaciji između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

– Samo poluotok Reykjanes ima šest aktivnih vulkanskih sustava, a erupcije se s vremena na vrijeme mogu aktivirati tijekom više desetljeća, možda čak i stoljeća, rekao je profesor geofizike Magnuss Tumi Gudmundsson.

Na Islandu postoji više od 30 aktivnih vulkana.

To je šesta erupcija na poluotoku Reykjanesu od 2021.

Prošla je počela 14. januara i trajala dva dana, a lava je došla do predgrađa ribarskoga grada Grindavika pa je gotovo 4000 stanovnika moralo biti evakuirano.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije