20 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova razglednica Herceg Novog u izdanju Knjižare So

Razglednica Snijeg u HN

U susret Novoj 2024. godini, hercegnovska Knjižara So izdala je razglednicu s motivom snijega kao rijetke pojave na Primorju.

Upitan kakva je tržišna potencija motiva „Snijeg u Herceg Novom“ kada snijega u Herceg Novom godinama nema, Nikola Malović, urednik izdavačke djelatnosti Knjižare So kaže:

„Tržišna potencija ovog motiva, istina, nije velika, ali je sasvim na tragu dobro uočenog kontrasta koji se u formi razglednice iz foto-nerva čuvenog Laforesta pojavio polovinom prošlog vijeka i stigao u mnoge sandučiće širom svijeta. Da li će u budućnosti biti snijega višeg negoli na Laforestovoj razglednici, ja ne znam, pa smo se opredijelili za kolaž fotografija Miloša Samardžića iz 2017, kada je nad Herceg Novim poslednji put padao snijeg.“

Hercegnovska Knjižara So poodavno baštini poštansku kulturu, ne samo od trenutka kada je objavila pet razglednica starog Herceg Novog sa upravo onim motivima koje je prvi gradski ali i regionalni knjižar i izdavač, Jovo Sekulović (1879–1950) štampao prije otprilike 100 godina, nego je objavila i jedinu crno-bijelu razglednicu u javnoj prodaji, a na kojoj se vidi Sat kula, heraldički simbol grada osnovanog zbog trgovine solju 1382. godine.

Filateliste će obradovati podatak da je numerisano svega 30 primjeraka motiva „Snijeg u Herceg Novom“, kao i to da se pušta u opticaj 30. decembra od 17.00 časova. Gdje? U Knjižari So, na glavnom hercegnovskom trgu.

/Gligo Bjelica/

Najčitanije