23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi rekord UK-a u zapljeni droge: Pronašli skoro 6 tona kokaina skrivenog među bananama na brodu

Droga

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala Ujedinjenog Kraljevstva (NCA) izvela je, kako kažu, najveću zapljenu droge u britanskoj povijesti. Službenici Agencije su 8. veljače zaplijenili 5,7 tona kokaina skrivenog u kutijama s bananama iz Južne Amerike. Novi rekord premašuje prethodni za čak dvije tone, piše The Maritime Executive.

NCA-ova radna skupina identificirala je pošiljku i označila je za inspekciju. Vlasti vjeruju da je brod plovio prema luci Hamburg te da je pošiljka droge bila namijenjena za distribuciju na njemačkom tržištu. NCA, u suradnji s europskim partnerskim agencijama, istražuje identitet uvoznika.

NCA procjenjuje uličnu vrijednost pronađenog kokaina na oko 570 milijuna dolara.

Vlasti u UK-u zabrinute su zbog zdravstvenih posljedica konzumiranja kokaina, ali i zbog nasilnog kriminala koji prati njegovu distribuciju i prodaju. NCA kaže da je trgovina kokainom doživjela “eksponencijalni porast” povezan s nasiljem u posljednjih nekoliko godina, dok se bande koje dominiraju uvozom bore oko unosnog tržišta. Distribucijska mreža kokaina u Velikoj Britaniji ima promet od oko 5 milijardi dolara godišnje, navodi The Maritime Executive.

Droga

Ovdje se radi o operaciji industrijskih razmjera, ali još uvijek postoji uloga manjih igrača. U subotu su britanski istražitelji odradili akciju zapljene droge na ribarskom brodu koji je prevozio 200 kilograma ketamina. Petorica članova posade navodno su prevezla drogu iz Amsterdama u Suffolk, gdje su zatim pošiljku iskrcali u automobil. Istražitelji britanskog NCA-a pratili su brod tijekom cijelog tranzita i presreli ga po dolasku. Osim droge, na brodu je pronađena i “deaktivirana sačmarica”.

Najčitanije