9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi trend – Regija se otima za energetske turiste

Boka kotorska – foto Miro Marušić

Pred Evropom je teška i neizvjesna zima, ali ipak neće biti jednako hladno u svim zemljama. Zemlje, među kojima su i neke iz regije, koje izlaze na more, imaju povoljniju klimu, pa ove sezone računaju na nove goste – stanovnike iz evropskih zemalja čiji su računi za plin i struju posljednjih mjeseci vrtoglavo porasli.

Tako bi visoke cijene grijanja ove godine mogle utjecati na razvoj potpuno novog segmenta putovanja u Evropi, odnosno na pojavu energetskog turizma.

Nova kategorija putnika su stanovnici zemalja EU kojima se više isplati zimovati u inozemstvu nego plaćati visoke račune za grijanje u stanovima i kućama. Ponude za njih pripremaju hotelijeri u Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a gosti koje žele privući su umirovljenici i obitelji s djecom iz Velike Britanije i Njemačke, prenosi Euronews.rs.

Ministar turizma Vasilis Kikilias pozvao je ljetos njemačke umirovljenike da ove zime dođu u Grčku kako bi izbjegli hladnoću jer im na moru ne treba grijanje. Kako javlja Bild, Grčka nudi njemačkim građanima bijeg od visokih troškova energije i grijanja.

Predstavnici turizma u Španjolskoj i na Kanarskim otocima već provode kampanje ističući blagu klimu i broj sunčanih dana. I zemlje u regiji žele privući novu kategoriju putnika, pa su predstavnici crnogorskog turizma najavili da pripremaju svoju ponudu koju će predstaviti na sajmu turizma u Londonu u studenom.

– Kanarski otoci su prva svjetska destinacija koja prima energetske turiste, a sljedeća bi trebala biti Crna Gora, stoga je potrebno što prije definirati paket aranžmane namijenjene ovoj ciljnoj skupini. Energetski turisti su kategorija koja se prvobitno pojavila na tlu Velike Britanije, pa se taj trend širi na Njemačku, Francusku i druge zemlje zapadne Europe, rekla je Aleksandra Gardašević Slavuljica, iz Ministarstva gospodarskog razvoja i turizma, a priopćeno je iz Vlade Crne Gore.

Napomenula je da je sve počelo u Velikoj Britaniji, gdje su dužnosnici apelirali na svoje građane da zimuju u inozemstvu kako bi im životni troškovi bili niži i kako bi smanjili potrošnju energije u svojoj zemlji. Dodala je kako očekuje da će Crna Gora privući obitelji s malom djecom i umirovljenike, koji bi na obali mogli ostati duže od mjesec dana.

– S obzirom na to da je struja u EU znatno poskupjela, a isto se očekuje i u Velikoj Britaniji, sve više evropskih građana rezervira hotele u Turskoj za boravak hladnih mjeseci, a slična je situacija i s Hrvatskom, gdje se procjenjuje da samo jedna agencija može u Dubrovnik dovesti više od 58.000 gostiju iz Njemačke, rekao je predsjednik Upravnog odbora Turističko-ugostiteljske zajednice Crne Gore Ranko Jovović.

Tvrtka TravelTime World pokrenula je marketinšku kampanju ističući da je niska cijena dana za duži odmor jeftinija od grijanja. Navode da bi cijena energije u Velikoj Britaniji ove sezone mogla doseći i do 7000 funti, što je povijesni maksimum, a izračunali su da je to prosječno oko 20 funti dnevno, što je dovoljno za hotel ili apartman na toplijem regije.

Prvotna ideja je bila da se kampanja dopadne onima koji su u mirovini, no s obzirom na to da je ovih dana sve više radnika na daljinu, smatraju da postoji značajan prostor da se drugim kategorijama ljudi omogući duži boravak u inozemstvu.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije