30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Novinar Tanjuga krivično prijavljen zbog negiranja genocida u Srebrenici

Komemoracija u Srebrenici: Istina o zločinima ne može se promijeniti

Novinar srpske novinske agencije Tanjug Marko Trošić krivi;no je prijavljen jer je tokom intervjuua s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem negirao sudski potvrđene činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima.

Krivi;nu prijavu protiv Trošića podnijela je bošnjačka lobistička udruga Institut za istraživanje genocida (IGK) sa sjedištem u Kanadi.

Kako su naveli u saopštenju objavljenom u srijedu, prijava protiv Trošića podnesena je Tužiteljstvu BiH temeljem izmjena državnog kaznenog zakona što ih je potkraj jula nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

U BiH je tako od početka avgusta krivičnim djelom postalo svako negiranje ratnih zločina uključujući i zločin genocida počinjenog u Srebrenici koji je utvrđen presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Zatvorskom kaznom u rasponu od šest mjeseci do pet godina može biti kažnjena svaka osoba koja “javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili ICTY-a ili ICJ-a ili suda u Bosni i Hercegovini”.

U snimci koja je dostupna medijima od utorka vidi se kako Tanjugov novinar tokom snimanja intervjua raspravlja s Komšićem o tome je li u Srebrenici bilo genocida ili ne.

Komšić je inzistirao na tome da je to nedvojbeno utvrđeno sudskim presudama na što mu je Trošić uzvratio da se s tim presudama ne slaže te da je za njega u Srebrenici počinjen “strašan zločin”, a ne genocid.

“Onda ćete ovaj intervju morati uraditi s nekim drugim”, kazao mu je Komšić prije nego što je uklonio mikrofon i prekinuo razgovor.

Od stupanja na snagu izmjena kaznenog zakona BiH koje je nametnuo Inzko do sada zbog negiranja ratnih zločina još niko nije procesuiran.

Izvor:Hina

Najčitanije