7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani peticijom protiv nastupa Cece – Mimoza DA, Ceca NE

Najavljeni koncert Svetlane Cece Ražnatović za kraj jubilarnog 50. Praznika mimoze 23. marta, izazvao je revolt jednog broja Novljana koji su se on lajn peticijom  distancirali od tog događaja.

Ceca Raznatovic-mimoza

Dok jedni opravdavaju potez organizatora festivala i raduju se njenom dolasku, drugi negoduju smatrajući da nikako njeno ime ne treba vezavati za Praznik mimoze i ono što on znači punih pet decenija.

Tako je i peticiju “Mimoza DA, Ceca NE” iniciralo oko 30 Novljana.

Smatraju da ova manifestacija i cvijet kome je posvećena,  čine Herceg Novi jedinstvenim u ovom dijelu Mediterana a da su ga  pojedinci uključeni u organizaciju Praznika, pretvorili u  „kulturološko i muzičko nasilje“.

-Tokom proteklih decenija u najprosperitetnijim  kao i u turobnim periodima uvijek smo na dostojanstven način i uz baštinjenje tradicionalnih običaja proslavljali ovaj divni praznik po kome smo prepoznati i van granica bivše Jugoslavije. Nepoštovanje i nepoznavanje sopstvene tradicije i njenih vrijednosti od strane pojedinaca uključenih u organizaciju  50-tog festivala dovelo je do toga da jednu lokalnu feštu od međunarodnog značaja za sve nas koja bi trebala biti jedan od glavnih brendova turističke punude Herceg Novog pretvaraju u svojevrsno kulturološko i muzičko nasilje –navedeno je u peticiji  30-ak naših sugrađana.

Oni smatraju da se  angažavovanjem folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović  za svečani čin zatvaranja Praznika,  čini nepopravljiva šteta ugledu Herceg Novog, tradiciji i iznačaju festivala.

-Mi obični građani, poštovaoci lokalnih običaja i tradicije zgranuti smo samovoljom neodgovornog dijela opštinskog rukovodstva koje nije u cjelosti sagledalo sve aspekte i koje nije uvažilo mišljenje i duh grada te u naše ime i na ovaj način oskranavilo sam jubilej. Tražimo da se ne mala finansijska sredstva odbiju od naših poreza i dadžbina koje plaćamo lokalnoj samoupravi, te iste iskoriste u humanitarne svrhe – navode potpisnici peticije, kojom su, kažu,  željeli da ostave pisani trag da je dovođenje Svetlane Cece Ražnatović bila odluka jednog neodgovornog dijela gradskog rukovodstva.  

Javni protest zbog  koncerta   uputio je i Nikola Koćelo, vlasnik restorana „Papagaj“ u Đenovićima.

-Tim prije, što smo i sopstvenim sredstvima koja vam uplaćujemo po zakonu i sami postali  nevoljni  finansijeri tog dogadjaja, a da nas niko nije ni pitao -istakao je Koćalo.

Podsjeća da je Herceg Novi nazivan gradom umjetnika i da su gradu kulture mnogi velikani podarili i duhovnu  auru  zbog koje su turisti rado dolazili.

-Sigurni smo da ćete angažovanjem izvodjača, kao što je gospođa koja će zatvoriti Praznik Mimoze, dodatno urušiti i devastirati imidž Herceg Novog, čije urušavanje , na žalost ,  ne prestaje u poslednjih 30 godina. Uvjereni smo da Herceg Novom ne treba “budvanizacija”. Herceg Novi treba da se vrati nekadašnjem sebi, upravo tom “Gradu umjetnika” koji je, kao takav,  bio  prepoznat diljem svijeta –poručuje Koćelo.

Iz TO nisu imali komentar a iz JUK Herceg Fest podsjećaju da tokom godine organizuju niz kvalitetnih i ekskluzivnih muzičkih programa posebno na festivalu Dani muzike, ali tada na žalost nema publike koja bi podržala ovu vrstu umjetnosti, pa je tako gledalište na Kanli kuli bilo poluprazno kada je nastupao hor Kolegijum muzikum sa Darinkom Matić Marović.

Peticija se može potpisati na:

https://www.change.org/p/peticija-gradjana-herceg-novog-za-praznik-mimoze-bez-cece

Izvor:Radio HN

Najčitanije