30 C
Kotor

Slušaj online radio

NPCG: Požar u NP Durmitor jedino moguće ugasiti iz vazduha

Požar u NP Durmitor-gori-nisko-rastinje

Nacionalni parkovi Crne Gore uputili su apel svim nadležnim organima da se hitno uključe u gašenje požara u Nacionalnom parku Durmitor.

Saopštili su da se požar, koji već treći dan bukti u rejonu planine Bunetine u Opštini Pljevlja, od jutros proširio i zahvatio teritoriju NP Durmitor. „Tokom posljednja tri dana, nadzornici Parka davali su svoj maksimum u gašenju požara na teritoriji kojom upravlja Uprava za šume, međutim vatrena stihija se proširila jutros i zahvatila prostor Nacionalnog parka. Zbog nepristupačnosti terena i jakog vjetra, u ovom trenutku požar je jedino moguće ugasiti iz vazduha,“ kazala je direktorica NPCG Jelena Kljajević, koja je danas bila u radnoj posjeti NP Durmitor. „S obzirom da se zbog vremenskih prilika požar ubrzano širi, apelujemo na neophodnost hitne akcije svih subjekata sistema kako bi se u potpunosti ugasila ova vatrena stihija i spriječilo širenje požara kanjonom rijeke Tare,“ saopštila je direktorica NPCG.

Iz tog javnog preduzeća su saopštili da je, prema najnovijoj informaciji sa terena, požar aktivan ispod uzvišenja Bavan i prijeti da se proširi prema rijeci Tari.

Iz NPCG su ranije danas saopštili da bi se pravovremenim djelovanjem svih subjekata uključenih u gašenje vatre spriječile posljedice po ukupni biljni i životinjski svijet zaštićenog područja koji promoviše Crnu Goru kao destinaciju izvanrednih prirodnih ljepota i vrijednosti.

Najčitanije