24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

NVO Green Home: Crna Gora još uvijek nema zaštićeno područje u moru

NVO Green Home

NVO Green Home organizovao je studijsku posjetu Parku prirode “Telašćica” u Hrvatskoj, koja je trajala od 26. do30. oktobra. Tokom boravka u Hrvatskoj učesnici su posjetili Park Prirode “Telašćica” i Split.

Cilj posjete bio je razmjena iskustava i sticanje novih znanja iz oblasti zaštite i upravljanja zaštićenim područjima u moru, gdje je “Telašćica” prepoznata kao dobar primjer.

Interaktivan odnos sa upravljačima, ribarima, kao i sa nadzornicima u Parku prirode “Telašćica” koji su putem prezentacije, kopnenog obilaska i krstarenja Parkom prirode Telašćica, detaljnije upoznali učesnike sa izazovima u procesu upravljanja,  finansiranja i nadzorne zaštite. Budući akteri upravljačkih i inspekcijskih organa na lokalnom i državnom nivou, NVO sektora, ribara i ostalih korisnika u procesu upravljanja zaštićenim područjem u moru u Crnoj Gori imali su priliku da se  upoznaju sa svim preprekama, ali i mogućnostima u procesu upravljanja zaštićenim područjem na primjeru Parka prirode “Telašćica”.

Benefiti zaštićenih područja su višestruki o čemu svjedoči raznovrstan i bogat ulov hrvatskih ribara korišćenjem mreža zakonski propisane dužine, dubine i veličine oka. Utisci crnogorskih ribara su da količina ulovljene ribe nadmašuje njihov ulov, uprkos korišćenu daleko dužih ribolovnih mreža.

NVO Green Home

Posljednja luka novih znanja bio je Split, gdje je upriličena prezentacija od strane predstavnice nevladine organizacije “Sunce”, koja je i učestvovala u proglašenju Parka prirode “Telašćica”. Značajne informacije koje su učesnici dobili rezultat su višegodišnjeg predanog rada organizacije, tokom kojeg su učestvovali u proglašenju i izradi planova upravljanja za više zaštićenih područja u moru u Hrvatskoj.

Crna Gora još uvijek nema zaštićeno područje u moru, što nije u skladu sa usvojenim ciljevima zaštite prirode i pridruživanja Evropskoj Uniji. Pojedini lokaliteti su ispunili sve potrebne preduslove za proglašenje, gdje po nama prednjači “Katič”. Dok čekamo uspostavljanje prvog zaštićenog područja u moru u Crnoj Gori, iskustva sa ovakvih događaja kreiraju ambijent kompromisa i saradnje između budućih korisnika zaštićenog područja.

Realizacija studijske posjete je omogućena kroz projekat „Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociji budućeg zaštićenog područja u moru – Katič“, finansiran od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme (CEPF). Dodatna podrška ostvarena je kroz saradnju sa nosiocima projekta “Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore“, finansiran od strane Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i Programa za životnu sredinu UN, saopšteno je iz NVO Green Home.

Najčitanije