9 C
Kotor

Slušaj online radio

Obalna straža uhvatila talijansku ribaricu kod Palagruže

Kočarica
Kočarica – Foto:Boka News

Hrvatska obalna straža uhvatila je noćas četveročlanu posadu talijanskog ribarskog broda Ninetta u ilegalnom prelasku državne granice 3 NM unutar hrvatskih teritorijalnih voda. Kapetan je noćas priveden, a brod uzopćen i uz pratnju policije upravo ide prema Visu nakon čega će prema posadi biti poduzete zakonske mjere zbog ilegalnog prelaska granice i vjerojatno protuzakonitog ribolova doznajemo iz MUP-a.

22-metarski talijanski brod Ninetta iz luke Mola di Bari na putu je prema Visu, a prema podacima AIS sustava za praćenje brodova i aplikacije Vesselfinder, unutar hrvatskih teritorijalnih voda ušao je oko 22.00 sata na udaljenosti 9 Nm jugoistočno od arhipelaga Palagruže. Informaciju nam je potvrdila i Splitsko-dalmatinska policija.

– Sinoć oko 22.15 sati zatečeno je talijansko ribarsko plovilo u nezakonitom prelasku državne granice na moru jugoistočno od Palagruže. Po dolasku policijskih službenika zatečen je brod s 4 člana posade. U tijeku je privođenje osoba nakon čega će se provesti kriminalističko istraživanje – potvrdila nam je Ana Čepić iz odnosa s javnošću splitske policije.

Talijanski ribari učestalo grubo krše hrvatske i zakone Europske Unije, pa i kad su uhvaćeni, nimalo se ne srame ponovno upasti u naše more. Podsjetimo, talijanska posada ribarskog broda Mario LC PA 1358 početkom rujna je uhvaćena čak treći put ove godine u nelegalnom ribolovu unutar hrvatskih teritorijalnih voda. Privedeni su u Zadar, a kazna koju su dobili je ukupno 45 tisuća kuna i izgon iz Republike Hrvatske najkraćom rutom.

Posljednji put smo o ilegalnom ulasku talijanskog ribarskog broda duboko u hrvatski teritorij izvijestili prije 8 dana kad je brod Giovanni Junior boravio u području između otočka Palagruže i otoka Sušca.

Najčitanije