20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno 80 godina od slavne Bitke na Sutjesci

Sutjeska-garda

Polaganjem cvijeća na spomen kosturnicu i kulturno-umjetničkim programom u Spomen-kući u Dolini heroja na Tjentištu, u utorak je obilježeno 80 godina od proboja obruča u slavnoj partizanskoj epopeji – Bici na Sutjesci.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske Boško Tomić poručio je tokom obilježavanja 80 godina od Bitke na Sutjesci da su partizanski borci ginuli za slobodu, a da je među njima najviše bilo pripadnika srpskog naroda.

-Srbi su uvijek išli samo da čuvaju svoje teritorije, a da ne osvajaju ničije i u zagrljaj su primali sve druge narode –  rekao je Tomić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invaidske zaštite Nebojša Vidaković podsjetio je da je Bitka na Sutjesci trajala jedan mjesec i da je za slobodu plaćena visoka cijena.

-Poruka svih nas sa ovog skupa jeste da budemo jedinstveni i da zanemarimo ideološke podjele – rekao je Vidaković.

Među poštovaocima partizanske borbe za slobodu, na Tjentište je došao da se poginulim saborcima pokloni i devedesettrogodišnji Albin Pibernik iz Jasenice u Sloveniji, koji je kao dječak preživio Igmanski marš 1942. godine.

-Ovdje sam da odam počast našim poginulim drugovima. Ovdje je Hitler dao nalog generalu Leru da se pobije sve što je u ovom rejonu, da se kuće popale, da nema zarobljenika – priča Pibernik.

U rat je otišao sa 11 godina i bio je najmlađi u Prvoj proleterskoj brigadi.

-Sa ocem Albinom i majkom Julijanom prešao sam preko Igmana i majka mi je umrla u Foči gdje je i sahranjena. Preživio sam Igmanski marš, ali to nije isto kao Sutjeska – dodao je Pibernik.

Ljubenko Borović iz Kotora redovno dolazi na Tjentište da se pokloni sjenima poginulih junaka sa Sutjeske, a ranije je kao prosvjetni radnik dovodio i učenike.

-Potičem iz porodice čiji su i otac i majka učestvovali u ratu i sa posebnim pijetetom doživljavam sve ovo. Žao mi je što ovo mjesto izgleda pomalo zapušteno – kaže Borović.

On je dodao da mu posebno smetaju podjele organizacija koje njeguje tekovine partizanske borbe, pa se organizuju dva odvojena obilježavanja Bitke na Sutjesci.

Osamdesetosmogodišnji Spasoje Lubarda sa Cetinja ni ove godine nije propustio da dođe u Dolinu heroja.

-Dolazim svake godine, ovdje mi je brat poginuo. Tu su pobijeni ranjenici, a stradalo je i 130 djece sa Banije – navodi Lubarda.

Član Predsjedništva SUBNOR-a Srbije Zoran Jakovljević kaže da ova organizacija baštini događaje iz Drugog svjetskog rata, a od prije dvije godine i događaje iz svih ostalih oslobodilačkih ratova.

-U ovoj bici je stradalo i oko 600 žena, partizanki. Poginulo je dosta boraca iz cele bivše Jugoslavije, a među njima veliki broj partizanki što treba i te kako poštovati i ceniti. Slava herojima Sutjeske – rekao je Jakovljević.

Najveća bitka u Drugom svjetskom ratu na prostoru Jugoslavije odigrala se na planinskim masivima koji okružuju rijeku Sutjesku, a borbe su trajale od 15. maja do 13. juna 1943. godine, kada su partizani uz ogromne gubitke uspjeli da se izvuku iz obruča probojem preko Sutjeske.

Oko 20.000 partizana borilo se protiv 120.000 njemačkih vojnika i njihovih domaćih pomagača.

U borbama je poginulo više od 7.000 partizana, a posmrtni ostaci 3.301 borca su sakupljeni nakon rata i sahranjeni u spomen-kosturnicu u Dolini heroja.

Najčitanije