7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Odlična dinamika radova na kapitalnim projektima u Igalu i naselju Boka na Podima

Autobuska stanica u izgranji

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima obišao je gradilišta na Podima i u Igalu gdje su u toku tri kapitalna projekta. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, a njihovim završetkom značajno će biti unaprijeđena infrastruktura.

Izgradanja kanalizacione mreže u naselju Boka na Podima i na Šištetu značiće riješavanje gorućih problema u ovim djelovima grada. Radove vrijedne preko 400 000 eura finasira Opština Herceg Novi, kazao je predsjednik Katić.

„Naselje Šištet – Bare se poslednjih godina izgradilo i primjetan je bio nedostatak komunalnog uređenja. Završili smo i eksproprijaciju zemljišta što je bio preduslov za početak ovih radova, za koje je projekat urađen još prije nekoliko godina. Vidjeli smo i da je bilo neodgovornih građana koji su mimo projekta i dokumentacije izgradili objekte, pa smo obišli teren sa komunalnim službama i izvođačima radova kako bismo taj dio doveli u red. Nadam se da ćemo sve srediti do početka ljetne turističke sezone“, kazao je Katić.

Predsjednik Katić je istakao i da je izvanredna dinamika radova na novoj autobuskoj stanici i pristupnoj saobraćajnici u Igalu.

„Završava se aneks objekta Autobuske stanice i konstrukcioni djelovi budućeg glavnog objekta. Paralelno se radi i pristupna saobraćajnica i vide se značajni pomaci kada je realizacija tog projekta u pitanju. Kroz tu saobraćajnicu, koja će se nadovezati na naselje Šištet – Bare, odradićemo dio sekundarne kanalizacione mreže koja treba da obuhvati gornji dio naselja Gomila i time staviti tačku na ekološki problem. Zadovoljni smo sa izvođačem kao i nadzorom za koji je zadužena Agencija za izgradnju i razvoj grada. Do početka ljeta završićemo projekat opremanja autobuske stanice, za šta su sredstva opredjeljena iz državnog kapitalnog Budžeta. Ugovorom je predviđeno da radovi na autobuskoj stanici budu završeni do proljeća 2025. godine“, kazao je Katić.

U Mjesnoj zajednici Podi završena je prva faza izgradnje kanalizacionog kraka, a na buduću kolektorsku mrežu biće spojena sva domaćinstva uz saobraćajnicu na Podima do turističkog naselja Boka Hil.

Podi

„U pitanju je kvalitetatan projekat i na zadovoljstvo svih građana, kuće koje su imale septičke jame dobiće mogućnost priključenja na kanalizacionu mrežu“, kazao je Katić.

Kako pojašnjava predsjednik MZ Podi, Jovica Misinezović očekuju da će u naredna dva-tri dana biti potpuno prokopan krak A, postavljena nova kanalizaciona i vodovodna mreža, kao i optika za telekomunikacionu mrežu.

„Ovo je bio najkraći dio na toj trasi i radovi su pri samom kraju, a slijedi krak B koji je oko 900 metara dužine i na kojem će radovi potrajati mogo duže. Nakon radova slijedi kompletno asfaltiranje ulice“, kazao je Misinezović i pojasnio da će krak B obuhvatiti dio od kuće Pavlovića do kuće Vukovića kod područnog odjeljenja OŠ „Milan Vuković“.

Premda je oko 70 domaćinstava tražilo izgradnju kolektora, mnogo veći broj njih će biti priključen jer su novi objekti izgrađeni u periodu nakon potpisavanja peticije, pojasnio je Misinezović.

Uz predsjednika Katića, gradilišta su obišli potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Aleksandar Kovačević sa saradnicima, sekretar za komunalne djelatnosti Vasilije Seferović, direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Milan Zarić sa saradnicima, tehnički direktor hercegnovskog „Vodovoda i kanalizacije“ Goran Simović i predstavnici Službe za inspekcijski nadzor.

Najčitanije